Wykonanie
Uznaliśmy z mężem,że to najlepszy
chleb z maszyny,jaki do tej
pory udało mi się upiec.Jest lekko słodkawy za sprawą sporej ilości
miodu i niestety opada podczas pieczenia,ale dla nas nie ma to większego znaczenia:)
porcja na 675 g
chleb(1,5 lb)6 łyżek
wody175 ml
mleka3 łyżki
oleju roślinnego3 łyżki
miodu1,5 łyżeczki
soli - dałam 14 dkg
płatków owsianych - nie błyskawicznych4,5 łyżki
zarodków pszennych prażonych - prażę na suchej patelni,dodaję ostudzone19 dkg
mąki pełnoziarnistej pszennej20 dkg
mąki pszennej chlebowej1 łyżka
drożdży instantDo odmierzania składników używam miarek dołączonych do maszyny,to bardzo ważne.Składniki suche dodaję odmierzone równo z brzegiem miarki.Wszystkie składniki dodaję w kolejności sugerowanej w instrukcji maszyny,którą posiadamy.Włączam opcję
chleb pełnoziarnisty i średni stopień wypieczenia skórki.Smacznego!!!