Wykonanie
Dawno nie piekłam
chleba, oj dawno..więc teraz trochę nadrobię..ten chlebek [ a przy okzji i bułeczki - będą w następnym
poście]upiekłam w ramach zabawy „Upiecz Smakowity
Chleb!”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent
margaryny „Smakowita”.30 dkg
mąki pszennej chlebowej8 dkg
mąki razowej1 1/4 łyżeczki
drożdży instant250 g letniego
mleka2 łyżki
miodu2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliMąki wymieszać z
drożdżami i
solą. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto [ ja włożyłam wszystkie składniki do robota i on zagniatał ciasto]. Ciasto włożyć do nasmarowanej
olejem miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Uformować bochenek, włożyć do foremki, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 2 h. Piec w temp. 200 C/400 F ok. 35-40 min.