Wykonanie
Słodkawy i lekki
chleb z maszyny,z delikatną,za sprawą
jajek,skórką.
porcja na
chleb 675g(1,5 lb)2
jajka175 ml
mleka3 łyżki
oleju roślinnego - użyłam
oliwy3 łyżki
miodu1,5 łyżeczki
soli - dałam 14,5 łyżki prażonych na suchej patelni
zarodków pszennych - dodaję po wystudzeniu20 dkg
mąki pszennej pełnoziarnistej20 dkg
mąki pszennej chlebowej2 1/4 łyżeczki
drożdży instantJak zawsze przy pieczeniu
chleba w maszynie używam oryginalnych miarek odmierzając suche składniki równo z brzegami miarki.Ponieważ
chleb zawiera
jajka,nie nadaje się do pieczenia z opóźnieniem tzn.od razu po odmierzeniu składników włączamy maszynę,składniki nie powinny "stać" czekając na upieczenie po paru godzinach.Wszystkie składniki dodaję do maszyny w kolejności sugerowanej w instrukcji,nastawiam na opcję
chleb pełnoziarnisty i średni stopień wypieczenia skórki.Smacznego!!!