Wykonanie
Kromka jeszcze ciepłego
chleba, puszysta bułeczka ze świeżym
masełkiem lub słodziutki
rogal z odrobiną ulubionego
dżemu – tyle tylko potrzeba mi do szczęścia :) No może jeszcze filiżanka mocnej
kawy, żebym sobie rozespana palców nie poobcinała przy krojeniu
chlebka ;) A p onieważ szczęściem trzeba się dzielić, mam dziś dla Was przepis na przepyszne bułeczki na
mące razowej, które podbiły moje
serce. Nie są może tak puszyste jak te na zwykłej
mące, ale mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne.Przygotowałam te bułeczki na podstawie przepisu na
grahamki z książki Piotra Kucharskiego. Okazało się, że nie mam dokładnie takich składników, jakich wymagał jego przepis, więc dostosowałam go do zasobów mojej spiżarki i dzięki temu uzyskałam nieco inne, ale za to równie pyszne
bułki, które zajadaliśmy ze smakiem z poranną jajecznicą.Mimo iż jest to
pieczywo za drożdżach, dzięki przygotowywanemu wcześniej zaczynowi, doskonale się przechowuje, nie wysycha i smakuje równie wspaniale kolejnego dnia (o ile coś zostanie oczywiście ;)Polecam :)Składniki na około 10 bułeczek:Na zaczyn:5g
drożdży instant lub 10g świeżych100ml letniej
wody100g
mąki pszennej pełnoziarnistejCiasto właściwe:220 – 250ml letniej
wody400g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
soli50g
płatków owsianych górskich plus trochę do posypania bułeczekWykonanie:Dzień przed pieczeniem przygotuj zaczyn z
drożdży,
wody i
mąki. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki dokładnie w dużej misie. Jeśli używasz
drożdży świeżych, pamiętaj, by rozpuścić je dokładnie w ciepłej wodzie, zanim dodasz
mąkę.Misę z zaczynem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 12 – 16 godzin w temperaturze pokojowej.Kolejnego dnia dodaj do zaczynu
mąkę,
sól oraz
płatki owsiane i, stopniowo dolewając letnią
wodę, wyrób gładkie, jednolite ciasto. Zagniataj je mikserem z hakiem lub ręcznie przez około 5 – 7 minut, aż będzie sprężyste i nagniecione delikatnie palcem „odskoczy” szybko na swoje miejsce. W razie potrzeby podsyp delikatnie
mąką, by się nie kleiło.Ciasto przełóż do misy, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat lub stolnicę, wyrób krótko i podziel na 10 porcji po około 100g każda (możesz to zrobić na oko, ale warto posłużyć się kuchenną wagą, by
bułki były jednakowe). Formuj bułeczki i układaj na oprószonej
mąką blasze. Przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut do napuszenia.Wyrośnięte bułeczki posyp odrobiną
płatków do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zarumienią. Możesz je spryskać delikatnie
wodą w czasie pieczenia, by skórka była lśniąca i miękka.Upieczone bułeczki wystudź na kratce.Smacznego :)