Wykonanie
Chleb... po upieczeniu pachniał niesamowicie... a do tego był przepyszny - moja wariacja nt.
płatków jęczmiennych w
chlebie... ale
trafna :-)
Chleb banalny w wykonaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności więc może go przygotować każdy :-)Powodzenia!SKŁADNIKI4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
płatków jęczmiennychok. 500 ml letniej
wody1 opakowanie
drożdży instant2 łyżeczki
soliMąkę,
płatki,
drożdże i
sól wsypujemy do dużej miski i dokłądnie mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy
wodę - ciasto powinno być rzadkie, ale nie powinno płynąć, konsystencją powinno przypominać
kisiel. Następnie przelewamy ciasto do foremki (u mnie 26 cm x 13 cm) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (w tym czasie powinno wyrosnąć), a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg i dolna grzałka) przez 60 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy
chleb na pewno jest upieczony - patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy). Upieczony
chleb wyjmujemy i studzimy najlepiej na kratce.