Wykonanie
Kolejne wspólne pieczenie
chleba. Kiedy Amber przysłała zaproszenie, byłam prawie pewna, że tym razem nie dam rady. Weekend spędzaliśmy na warsztatach fotograficznych, został więc tylko poniedziałek. Na szczęście pracuję tego dnia tak, że udało mi się przygotować
chleb. Strasznie się z tego cieszę, bo
chleb okazał się fantastyczny. Przygotowałam też focaccie, którą zjadłam na poniedziałkowy obiad. Przepis pochodzi z książki „Bread” Jeffreya Hamelmana .
Zaczyn płynny:30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i odkarmić, ja dałam żytni)150 g
maki pszennej, chlebowej (typ 650)180 g
wodyWszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.Ciasto
chlebowe:360 g płynnego zaczynu360 g
wody (lekko ciepłej)720 g
mąki - to jest 90 g
maki pszennej pełnoziarnistej + 630 g
mąki chlebowej2 łyżeczki
soli200 g
oliwek (odcedzonych i osuszonych)
Wykonanie:Połączyć zaczyn z
wodą, dodać pozostałe składniki oprócz
oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać
oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z
ciastem. Można też wrobić je ręcznie.Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2 , 5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. (mój stał prawie 4, nie składałam, bo byłam w pracy)Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię.Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec
chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut. (mój piekł się niecałe 15 minut)Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnię obficie
oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.
A tutaj dłuuuga lista osób, które piekły ten cudowny
chleb w ubiegły weekend:Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Ania http://bajkorada.blogspot.com/Ania http://jswm.blogspot.com/Ania http://everydayflavours.blogspot.com/Ania www.krzywakromeczka.blogspot.comAnia http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/Anita http://atinabc.blox.pl/html
Anna http://ankawell.blogspot.comAga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/Bożenka http://www.smakowekubki.com/Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/htmlDorota http://ugotujmyto.pl/Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/Ela sobotaprzygarzch.blogspot.comEwelina http://table-table.blogspot.comGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/Karolina : http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/htmlOlga waniliowachmurka.comPiegusek http://piegusek1976.blogspot.com/Sara http://www.pieczarkamysia.pl/Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/