ßßß
Zaczyn płynny:30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i odkarmić, ja dałam żytni)150 g maki pszennej, chlebowej (typ 650)180 g wodyWszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.Ciasto chlebowe:360 g płynnego zaczynu360 g wody (lekko ciepłej)720 g mąki - to jest 90 g maki pszennej pełnoziarnistej + 630 g mąki chlebowej2 łyżeczki soli200 g oliwek (odcedzonych i osuszonych)
Wykonanie:Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wrobić je ręcznie.Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2 , 5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. (mój stał prawie 4, nie składałam, bo byłam w pracy)Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię.Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut. (mój piekł się niecałe 15 minut)Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.
A tutaj dłuuuga lista osób, które piekły ten cudowny chleb w ubiegły weekend:Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Ania http://bajkorada.blogspot.com/Ania http://jswm.blogspot.com/Ania http://everydayflavours.blogspot.com/Ania www.krzywakromeczka.blogspot.comAnia http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/Anita http://atinabc.blox.pl/htmlAnna http://ankawell.blogspot.comAga http://wsezonie.blogspot.com/Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/Bożenka http://www.smakowekubki.com/Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/htmlDorota http://ugotujmyto.pl/Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/Ela sobotaprzygarzch.blogspot.comEwelina http://table-table.blogspot.comGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/Karolina : http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/htmlOlga waniliowachmurka.comPiegusek http://piegusek1976.blogspot.com/Sara http://www.pieczarkamysia.pl/Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/