ßßß Cookit - przepis na Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie

Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kolejne wspólne, tym razem wrześniowe pieczenie za nami ! Z radością obserwuję, że rośniemy w siłę :-). Za każdym razem jest nas coraz więcej !
Kolejne wyzwanie dla nas to tym razem chleb oliwkowy i focaccia. Przygotowała je dla nas Wisła z bloga Zapach chleba na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Chleb wyszedł bardzo smaczny, ładnie wyrósł, w środku powstały piękne dziurki. Focaccia została skonsumowana cała tuż po wyjęciu z piekarnika. Ten fakt chyba mówi sam za siebie :)
Dziękuję wszystki piekarkom za wspólne wrześniowe pieczenie ! I czekam na kolejne :-).
Listę wszystkich blogerek, które piekły z nami znajdziecie poniżej przepisu.
(wg. J. Hamelmana)
Składniki na 2 małe chleby:
Zaczyn płynny
30 g aktywnego zakwasu pszennego
150 g mąki pszennej chlebowej 650
180 g wody
Ciasto chlebowe
360 g płynnego zaczynu
360 g letniej wody
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
630 g mąki pszennej chlebowej 650
2 łyżeczki soli
200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na pół
Wykonanie:
Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek.
Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy ręcznie.
Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 , 5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.
Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Ja uformowałam jeden bochenek o wadze 1100 g, a z reszty zrobiłam focaccię. Bochenek włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Bochenek powinien wyrastać w lodówce 12-18 godzin, ewentualnie można go zostawić do wyrastania na blacie na 3 godziny.
Chleb układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Pieczemy go przez około 30- 35 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, a następnie bez pary, zmniejszając temperaturę do 220 stopni.
Chleb studzimy na kratce.
Poniżej lista piekarek:
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/
Ania http://jswm.blogspot.com/
Ania http://everydayflavours.blogspot.com/
Ania www.krzywakromeczka.blogspot.com
Ania http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/
Anita http://atinabc.blox.pl/html
Anna ŻYCIE OD KUCHNI < http://ankawell.blogspot.com/ >
Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka http://www.smakowekubki.com/
Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/html
Dorota http://ugotujmyto.pl/
Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/
Ela J-ak* http://sobotaprzygarzch.blogspot.com/
*Ewelina * http://table-table.blogspot.com < http://table-table.blogspot.com
Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Karolina : http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Olga waniliowachmurka.com
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/chleb-oliwkowy-czyli-wrzesniowe.html