Wykonanie
Pin It
Kolejne wspólne, tym razem wrześniowe pieczenie za nami ! Z radością obserwuję, że rośniemy w siłę :-). Za każdym razem jest nas coraz więcej !Kolejne wyzwanie dla nas to tym razem
chleb oliwkowy i focaccia. Przygotowała je dla nas Wisła z bloga Zapach
chleba na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymi drzwiami .
Chleb wyszedł bardzo smaczny, ładnie wyrósł, w środku powstały piękne dziurki. Focaccia została skonsumowana cała tuż po wyjęciu z piekarnika. Ten fakt chyba
mówi sam za siebie :)Dziękuję wszystki piekarkom za wspólne wrześniowe pieczenie ! I czekam na kolejne :-).Listę wszystkich blogerek, które piekły z nami znajdziecie poniżej przepisu.(wg. J. Hamelmana)Składniki na 2 małe
chleby:Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu pszennego150 g
mąki pszennej chlebowej 650180 g
wodyCiasto
chlebowe360 g płynnego zaczynu360 g letniej
wody90 g
mąki pszennej pełnoziarnistej 1850630 g
mąki pszennej chlebowej 6502 łyżeczki
soli200 g czarnych
oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie:Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami
chleba, oprócz
oliwek.Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy
oliwki i wyrabiamy ręcznie.Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 , 5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.Ciasto dzielimy na dwa małe bochenki. Ja uformowałam jeden bochenek o wadze 1100 g, a z reszty zrobiłam focaccię. Bochenek włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Bochenek powinien wyrastać w lodówce 12-18 godzin, ewentualnie można go zostawić do wyrastania na blacie na 3 godziny.
Chleb układamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Pieczemy go przez około 30- 35 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy z parą, a następnie bez pary, zmniejszając temperaturę do 220 stopni.
Chleb studzimy na kratce.
Poniżej lista piekarek:Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Ania http://bajkorada.blogspot.com/Ania http://jswm.blogspot.com/Ania http://everydayflavours.blogspot.com/Ania www.krzywakromeczka.blogspot.comAnia http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/Anita http://atinabc.blox.pl/html
Anna ŻYCIE OD KUCHNI < http://ankawell.blogspot.com/ >Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/Bożenka http://www.smakowekubki.com/Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/htmlDorota http://ugotujmyto.pl/Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/Ela J-ak* http://sobotaprzygarzch.blogspot.com/*Ewelina * http://table-table.blogspot.com < http://table-table.blogspot.comJola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/htmlKarolina : http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/Olga waniliowachmurka.comPiegusek http://piegusek1976.blogspot.com/Sara http://www.pieczarkamysia.pl/Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/