Wykonanie
Kolejny miesiąc, kolejne wyzwanie i kolejne cudowne spotkanie Piekarek…Tym razem
chleb został zaproponowany przez Wisłę, a przepis pochodzi z książki „Bread” Jeffreya Hamelmana, pszenny z
oliwkami, na płynnym zaczynie pszennym.
Bardzo polecam, jest pyszny, o ile nie zapomni się dodać do niego
soli;-). Jednak celem zrehabilitowania się wobec swoich najbliższych jego wypiek niejednokrotnie zostanie powtórzony:-).
Pszenny Chleb Oliwkowy(wg J. Hamelmana)Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i odkarmić,150 g
mąki pszennej chlebowej,180 g
wody,Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.Ciasto
chlebowe360 g płynnego zaczynu,360 g
wody (lekko ciepłej),720 g
mąki - to jest 90 g
maki pszennej pełnoziarnistej + 630 g
mąki chlebowej,2 łyżeczki
soli,200 g
oliwek (odcedzonych i osuszonych).Połączyć zaczyn z
wodą, dodać pozostałe składniki oprócz
oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać
oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z
ciastem. Można też wrobić je ręcznie.Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2 , 5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię.Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec
chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minutFoccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnię obficie
oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.
Dziękuję Amber za możliwość uczestniczenia w tak wielkim wydarzeniu, bo akcja zebrała ponad 30 uczestniczek, których lista poniżej:Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Ania http://bajkorada.blogspot.com/Ania http://jswm.blogspot.com/Ania http://everydayflavours.blogspot.com/Ania www.krzywakromeczka.blogspot.comAnia http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/Anita http://atinabc.blox.pl/html
Anna ŻYCIE OD KUCHNI http://ankawell.blogspot.com/Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/Bożenka http://www.smakowekubki.com/Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/htmlDorota http://ugotujmyto.pl/Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/Ela J-ak http://sobotaprzygarzch.blogspot.com/Ewelina http://table-table.blogspot.comGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/htmlKarolina : http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/Olga waniliowachmurka.comPiegusek http://piegusek1976.blogspot.com/Sara http://www.pieczarkamysia.pl/Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/