ßßß
Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wrobić ciasto ręcznie. Ja zostawiłam garść oliwek do wyłożenia na wierzch focacci.Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2 , 5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić focaccię.Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.Focaccię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Powinna być cieńsza od pizzy. Położyć na wierzchu oliwki. Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.
Zobaczcie inne bochenki u:Alucha Nieład MalutkiAmber Kuchennymi DrzwiamiAnia BajkoradaAnia Nie Tylko Na SłodkoAnia Everyday FlavoursAnia Krzywa KromeczkaAnia Moje pasje. Kuchnia i ogród.Anita Tak Sobie PichceAnna Zycie Od KuchniAga W SezonieBasia Mozaika ZyciaBożenka Smakowe KubkiDorota Ugotujmy ToDorota Dosi SmakolykiEla J-ak Sobota Przy GarachEwelina Around the Kitchen TableGatita Kulinarne Przygody GatityJola Smak Mojego DomuKamila Ogrody BabilonuKarolina Sto Kolorow KuchniKarolina Bochna Says DeliciousKaś Bake and TasteŁucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiMagda Konwalie w KuchniMajka Kalejdoskop KulinarnyMałgosia Akacjowy BlogMargot Kuchnia AlicjiMarzena Zacisze KuchenneMyniolinka Slodkie ImpresjeOlga Waniliowa ChmurkaPiegusek Kazdy Ma Jakiegos BzikaSara Pieczarka MysiaRenata S. Forks'N'CanvasWiewióra Kuchenne WojowanieWisła Zapach Chleba