ßßß Cookit - przepis na Chleb oliwkowy i focaccia z czarnymi oliwkami

Chleb oliwkowy i focaccia z czarnymi oliwkami

nazwa

Wykonanie

Kolejne wspólne pieczenie chleba w wesołym towarzystwie. Co prawda jest to wirtualne pieczenie, ale chleb zawsze zbliża. Dzisiaj możecie w kilkunastu odsłonach zobaczyć chleb oliwkowy oraz focaccię z oliwkami. Chlebek można zrobić zarówno z pszennym, jak i żytnim zakwasem. Można zastosować czarne lub zielone oliwki. Chlebek jest bardzo fajny, choć u mnie, mimo że wyrósł, to nie utrzymał formy i rozjechał się na boki. No cóż, trzeba umieć wyczuć konsystencję ciasta chlebowego, a przede mną pewnie jeszcze wiele bochenków, by powstał chleb doskonały. Przepis pochodzi z książki „Bread” Jeffreya Hamelmana.
Pszenny Chleb Oliwkowy
Zaczyn płynny
30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i odkarmić)
150 g mąki pszennej, chlebowej
180 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Ciasto chlebowe
360 g płynnego zaczynu
360 g wody (lekko ciepłej)
720 g mąki - to jest 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 630 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
200 g oliwek, pokrojone w plastry (odcedzonych i osuszonych)
Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wrobić ciasto ręcznie. Ja zostawiłam garść oliwek do wyłożenia na wierzch focacci.
Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2 , 5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.
Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić focaccię.
Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.
Focaccię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Powinna być cieńsza od pizzy. Położyć na wierzchu oliwki. Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.
Zobaczcie inne bochenki u:
Alucha Nieład Malutki
Amber Kuchennymi Drzwiami
Ania Bajkorada
Ania Nie Tylko Na Słodko
Ania Everyday Flavours
Ania Krzywa Kromeczka
Ania Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Anita Tak Sobie Pichce
Anna Zycie Od Kuchni
Aga W Sezonie
Basia Mozaika Zycia
Bożenka Smakowe Kubki
Dorota Ugotujmy To
Dorota Dosi Smakolyki
Ela J-ak Sobota Przy Garach
Ewelina Around the Kitchen Table
Gatita Kulinarne Przygody Gatity
Jola Smak Mojego Domu
Kamila Ogrody Babilonu
Karolina Sto Kolorow Kuchni
Karolina Bochna Says Delicious
Kaś Bake and Taste
Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda Konwalie w Kuchni
Majka Kalejdoskop Kulinarny
Małgosia Akacjowy Blog
Margot Kuchnia Alicji
Marzena Zacisze Kuchenne
Myniolinka Slodkie Impresje
Olga Waniliowa Chmurka
Piegusek Kazdy Ma Jakiegos Bzika
Sara Pieczarka Mysia
Renata S. Forks'N'Canvas
Wiewióra Kuchenne Wojowanie
Wisła Zapach Chleba
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/10/Chleb-oliwkowy-i-focaccia-z-czarnymi-oliwkami.html