Wykonanie
Kolejne wspólne pieczenie
chleba w wesołym towarzystwie. Co prawda jest to wirtualne pieczenie, ale
chleb zawsze zbliża. Dzisiaj możecie w kilkunastu odsłonach zobaczyć
chleb oliwkowy oraz focaccię z
oliwkami. Chlebek można zrobić zarówno z pszennym, jak i żytnim zakwasem. Można zastosować czarne lub
zielone oliwki. Chlebek jest bardzo fajny, choć u mnie, mimo że wyrósł, to nie utrzymał formy i rozjechał się na boki. No cóż, trzeba umieć wyczuć konsystencję ciasta
chlebowego, a przede mną pewnie jeszcze wiele bochenków, by powstał
chleb doskonały. Przepis pochodzi z książki „Bread” Jeffreya Hamelmana.
Pszenny Chleb OliwkowyZaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i odkarmić)150 g
mąki pszennej, chlebowej180 g
wodyWszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.Ciasto
chlebowe360 g płynnego zaczynu360 g
wody (lekko ciepłej)720 g
mąki - to jest 90 g
mąki pszennej pełnoziarnistej + 630 g
mąki chlebowej2 łyżeczki
soli200 g
oliwek, pokrojone w plastry (odcedzonych i osuszonych)
Połączyć zaczyn z
wodą, dodać pozostałe składniki oprócz
oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać
oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z
ciastem. Można też wrobić ciasto ręcznie. Ja zostawiłam garść
oliwek do wyłożenia na wierzch focacci.Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2 , 5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić focaccię.Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec
chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.Focaccię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Powinna być cieńsza od pizzy. Położyć na wierzchu
oliwki. Posmarować powierzchnię obficie
oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.
Zobaczcie inne bochenki u:Alucha Nieład MalutkiAmber Kuchennymi DrzwiamiAnia BajkoradaAnia Nie Tylko Na SłodkoAnia Everyday FlavoursAnia Krzywa KromeczkaAnia Moje pasje. Kuchnia i ogród.Anita Tak Sobie Pichce
Anna Zycie Od KuchniAga W Sezonie
Basia Mozaika ZyciaBożenka Smakowe
KubkiDorota Ugotujmy ToDorota Dosi SmakolykiEla J-ak Sobota Przy GarachEwelina Around the Kitchen TableGatita Kulinarne Przygody GatityJola Smak Mojego DomuKamila Ogrody BabilonuKarolina Sto Kolorow KuchniKarolina Bochna Says DeliciousKaś Bake and TasteŁucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda Konwalie w Kuchni
Majka Kalejdoskop KulinarnyMałgosia Akacjowy BlogMargot Kuchnia AlicjiMarzena Zacisze KuchenneMyniolinka Slodkie ImpresjeOlga Waniliowa ChmurkaPiegusek Kazdy Ma Jakiegos BzikaSara
Pieczarka MysiaRenata S. Forks'N'CanvasWiewióra Kuchenne WojowanieWisła Zapach
Chleba