Wykonanie
I znowu powszechna mobilizacja i wspólne pieczenie tego samego
chleba na wezwanie Amber . Tym razem przepis zaproponowany przez Renatę z Forks'N'Canvas . Receptura inspirowana Miller’s Loaf. Łatwy bochenek na zaczynie pszennym. Szczególnie wdzięczny, gdy dookoła szaleją wysokie temperatury. Wyrasta błyskawicznie i pięknie się piecze.
(wg przepisu Renaty Sharman)Zaczyn65 g
mąki pszennej chlebowej45 g
wody1 łyżka aktywnego zakwasu żytniegoWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.Ciasto właściwe:365 g
mąki pszennej chlebowej20 g
mąki żytniej (użyłam
mąki żytniej 2000)250 g
wodypół łyżki
solicały zaczynWszystkie składniki oprócz
soli wymieszać. Ciasto pozostawić do autolizy, pod przykryciem na pół godziny, po tym czasie dodać
sól i wyrobić dokładnie przez około 10 minut. Powinno być luźne, ale powinno dać formować się swobodnie w bochenek. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. W tym czasie dwa
razy odgazować składając.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i ułożyć w dokładnie posypanym
mąką koszyku.
Chleb wyrasta do dwóch godzin, prawie podwajając swoją objętość.Przed pieczeniem, bochenek naciąć głęboko, przynajmniej 3 cm.Piec z parą, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30-40 minut.
Ponieważ czułam, że
chleb będzie miał u mnie wielu fanów, zrobiłam od razu podwójną porcję ciasta. Wyszły mi dwa bochenki. Duży i mały. Do ciasta dodałam dwie łyżki nasion Chia. Ostatnio do wszystkiego je dosypuję. Bardzo smakuje mi ich dodatek szczególnie w
pieczywie. Są małe, rozpoznawane przez niewtajemniczonych jako
mak. Ponadto przyjemnie chrupią, zwłaszcza w skórce. No i , co najważniejsze, są bardzo zdrowe. O ich walorach odżywczych i zdrowotnych można przeczytać u Bei .
Chleb wspólnie piekły nie zważając na wysoką temperaturę otoczenia:Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/Ania http://bajkorada.blogspot.com/Ania http://jswm.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/Bożena http://www.smakowekubki.com/Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/htmlEwelina http://table-table.blogspot.com/Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/htmlLaura http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/Małgosia http://kochamgary.blogspot.com/Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/Olimpia http://pomyslowepieczenie.blogspot.com/Renata http://piegusek1976.blogspot.com/Renata Sharman http://forksncanvas.blogspot.com/Sara http://www.pieczarkamysia.pl/Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/
Chleb Młynarza wraz z odpowiednią adnotacją o akcji Amber, umieszczę na sierpniowej liście"Na zakwasie i na drożdżach"Wszystkich miłośników wypieków na drożdżach i zakwasie zapraszam do przejrzenialisty lipcowejoraz do dołączenia do sierpniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach"*******Tym
chlebem dzielę się też z włoskimi pasjonatami pieczenia
chleba, umieszczając go wsierpniowym zestawieniu Panissimo