ßßß
Składniki:płat ciasta francuskiego5 - 8 zielonych pomidorówoliwa z oliweksól, pieprzkawałek masła2 - 4 łyżeczki cukru demeraraocet balsamicznyparmesan
Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Patelnię z metalową rączką lub specjalną formę do tarty tatin postawić na ogniu. Wlać odrobinę oliwy. Umyte i przekrojone na pół pomidory ułożyć w patelni przekrojoną stroną w dół. Zwiększyć ogień. Po minucie dodać masło i wsypać cukier. Potrząsnąć patelnią tak, aby pomidory pokryły się cukrem. Zdjąć patelnię z ognia.Rozwałkować ciasto na wielkość odrobinę większą niż patelnia. Ułożyć ciasto na pomidorach i wcisnąć boki pomiędzy pomidory a brzeg patelni. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Wyjąć patelnię z piekarnika i pozwolić przez chwilę ostygnąć. Ostrożnie wyjąć tartę na talerz. Skropić octem balsamicznym i posypać parmesanem.