ßßß Cookit - przepis na Tarta tatin z zielonymi pomidorami

Tarta tatin z zielonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Na targu wreszcie pokazały się zielone pomidory. Kupiłam bez zastanawiania się co z nich zrobię. W domu zajrzałam do książek i u Gary'ego Rhodes'a znalazłam tę oto tartę. Wyszła wspaniała. Skropiona octem balsamicznym to było to.
Składniki:
płat ciasta francuskiego
5 - 8 zielonych pomidorów
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kawałek masła
2 - 4 łyżeczki cukru demerara
ocet balsamiczny
parmesan
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Patelnię z metalową rączką lub specjalną formę do tarty tatin postawić na ogniu. Wlać odrobinę oliwy. Umyte i przekrojone na pół pomidory ułożyć w patelni przekrojoną stroną w dół. Zwiększyć ogień. Po minucie dodać masło i wsypać cukier. Potrząsnąć patelnią tak, aby pomidory pokryły się cukrem. Zdjąć patelnię z ognia.
Rozwałkować ciasto na wielkość odrobinę większą niż patelnia. Ułożyć ciasto na pomidorach i wcisnąć boki pomiędzy pomidory a brzeg patelni. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Wyjąć patelnię z piekarnika i pozwolić przez chwilę ostygnąć. Ostrożnie wyjąć tartę na talerz. Skropić octem balsamicznym i posypać parmesanem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/09/Tarta-tatin-z-zielonymi-pomidorami.html