Wykonanie
Na targu wreszcie pokazały się zielone
pomidory. Kupiłam bez zastanawiania się co z nich zrobię. W domu zajrzałam do książek i u Gary'ego Rhodes'a znalazłam tę oto tartę. Wyszła wspaniała. Skropiona
octem balsamicznym to było to.
Składniki:płat
ciasta francuskiego5 - 8 zielonych
pomidorówoliwa z oliweksól,
pieprzkawałek
masła2 - 4 łyżeczki
cukru demerara
ocet balsamicznyparmesanWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Patelnię z metalową rączką lub specjalną formę do tarty tatin postawić na ogniu. Wlać odrobinę
oliwy. Umyte i przekrojone na pół
pomidory ułożyć w patelni przekrojoną stroną w dół. Zwiększyć ogień. Po minucie dodać
masło i wsypać
cukier. Potrząsnąć patelnią tak, aby
pomidory pokryły się
cukrem. Zdjąć patelnię z ognia.Rozwałkować ciasto na wielkość odrobinę większą niż patelnia. Ułożyć ciasto na pomidorach i wcisnąć boki pomiędzy
pomidory a brzeg patelni. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Wyjąć patelnię z piekarnika i pozwolić przez chwilę ostygnąć. Ostrożnie wyjąć tartę na talerz. Skropić
octem balsamicznym i posypać
parmesanem.