ßßß
Przyroda na dobre budzi się do życia, a nasz organizm potrzebuje sporej dawki witamin,a więc warto wzbogacić nasz codzienny jadłospis o dodatkowe spożywane kilka razy dziennie porcje warzyw i owocówA oto prosta, lekka , smaczna, bogata w witaminy, uboga w kalorie ,jedna z wielu sałatek będąca kompozycją zaledwie trzech warzyw.Można podawać ją samodzielnie, a może być również doskonałym uzupełnieniem głównego dania.Delikatna roszponka, anyżkowy, kruchy fenkuł i soczysty pomidor to kompozycjasmaków, do której najbardziej pasuje mi świeża chrupiąca bagietka lub domowy razowiec.Składniki:/dla 2 osób/garść świeżej sałatki roszponki1 bulwa kopru włoskiegokilka pomidorków koktajlowychsól i pieprz do smakuorazsos balsamiczny:1 łyżka gęstego octu balsamicznego,2 łyżki oliwy z oliwek,· sól, pieprz, cukier do smakuWykonanie:Sałatkę dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć na półmisek. Koper włoski umyć, obrać ze stwardniałych liści i cieniutko pokroić .Umyte pomidorki przekroić na połowy. Na półmisek z sałatką ułożyć warstwę pokrojonego kopru i połówki pomidorków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotową sałatkę polać sosem balsamicznym.Aby przygotować sos balsamiczny wystarczy oliwę wymieszać z octem aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji, doprawić do smaku.