Wykonanie
Przyroda na dobre budzi się do życia, a nasz organizm potrzebuje sporej
dawki witamin,a więc warto wzbogacić nasz codzienny jadłospis o dodatkowe spożywane kilka
razy dziennie porcje
warzyw i owocówA oto prosta, lekka , smaczna, bogata w witaminy, uboga w kalorie ,jedna z wielu sałatek będąca kompozycją zaledwie
trzech warzyw.Można podawać ją samodzielnie, a może być również doskonałym uzupełnieniem głównego dania.Delikatna
roszponka,
anyżkowy, kruchy fenkuł i soczysty
pomidor to kompozycjasmaków, do której najbardziej pasuje mi świeża chrupiąca
bagietka lub domowy razowiec.Składniki:/dla 2 osób/garść świeżej sałatki
roszponki1 bulwa
kopru włoskiegokilka
pomidorków koktajlowych
sól i
pieprz do smakuoraz
sos balsamiczny:1 łyżka gęstego
octu balsamicznego,2 łyżki
oliwy z oliwek,·
sól,
pieprz,
cukier do smakuWykonanie:
Sałatkę dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć na półmisek.
Koper włoski umyć, obrać ze stwardniałych liści i cieniutko pokroić .Umyte
pomidorki przekroić na połowy. Na półmisek z
sałatką ułożyć warstwę pokrojonego
kopru i połówki
pomidorków. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Gotową
sałatkę polać
sosem balsamicznym.Aby przygotować
sos balsamiczny wystarczy
oliwę wymieszać z
octem aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji, doprawić do smaku.