Wykonanie
Po kilkutygodniowej abstynencji pomidorowej skusiłam się i kupiłam to warzywo. Smak okazał się lepszy niż się spodziewałam, ale nie był on porównywalny z tym, jak smakują
pomidory latem. Nie można
mieć wszystkiego. Na szczęście wiosna zbliża się dużymi krokami, mimo iż przez śnieg nie rzuca się to tak w oczy.
Pomidory postanowiłam wykorzystać do przygotowania wariacji na temat jednej z najpopularniejszych sałatek świata – włoskiej caprese, w której zamiast
bazylii użyłam
roszponki .Caprese z
roszponką – przepis:30 g
roszponki120 g
mozzarelli2
pomidoryoliwa z oliwekglazura balsamiczna
sól,
pieprzRoszponkę myjemy i osuszamy.
Pomidory i
mozzarellę kroimy w plastry. Na dużym talerzu najpierw układamy warstwę
roszponki, na niej natomiast na zmianę plastry
pomidora i
mozzarelli. Całość przyprawiamy, skrapiamy
oliwą a na koniec polewamy glazurą balsamiczną. Podajemy ze świeżym
pieczywem lub grzankami.