ßßß Cookit - przepis na Facebook

Facebook

nazwa

Wykonanie

Pieczone plastry pomidora z mozzarellą i roszponką
Pieczone plastry pomidora
Pieczone plastry pomidora z oliwą z oliwek to świetny sposób aby „wyciągnąć” z pomidorów jak najwięcej likopenu. Likopen bowiem odporny jest na wysokie temperatury i mało tego właśnie pod wpływem ogrzewania jest najlepiej przyswajalny dla naszego organizmu, tę przyswajalność wspomaga dodana odrobina zdrowego tłuszczu jakim jest oliwa z oliwek.
Pieczone plastry pomidora z mozzarellą i roszponką podane z kromką ciemnego pieczywa stanowić będą świetne pełnowartościowe śniadanie.
Do przygotowania pieczonych plastrów pomidora potrzebne będą:
2 duże pomidory
2 garście roszponki
30 g startego sera mozzarella
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
Podane składniki wystarczą do przygotowania pomidorów dla 2 osób.
Przygotowanie
Pomidory myjemy i wycinamy z nich gniazda. Następnie kroimy w plastry grubości około 2 cm. Plastry pomidorów rozkładamy na lekko natłuszczonej blasze. Każdy skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 180 St. C.
Należy uważać aby temperatura nie była zbyt wysoka gdyż pomidory po upieczeniu powinny zachowywać swój pierwotny kształt plastrów, pod wpływem zbyt wysokiej temperatury mogą się porozpadać.
Pieczone pomidory serwujemy polane odrobiną oliwy (możemy użyć np. oliw smakowych jak bazyliowa czy tymiankowa) oraz posypane startą mozzarellą i udekorowane garstką liści roszponki.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/pieczone-plastry-pomidora