Wykonanie
Pieczone plastry
pomidora z
mozzarellą i
roszponkąPieczone plastry
pomidoraPieczone plastry
pomidora z
oliwą z oliwek to świetny sposób aby „wyciągnąć” z
pomidorów jak najwięcej likopenu. Likopen bowiem odporny jest na wysokie temperatury i mało tego właśnie pod wpływem ogrzewania jest najlepiej przyswajalny dla naszego organizmu, tę przyswajalność wspomaga dodana odrobina zdrowego tłuszczu jakim jest
oliwa z oliwek.Pieczone plastry
pomidora z
mozzarellą i
roszponką podane z kromką
ciemnego pieczywa stanowić będą świetne pełnowartościowe śniadanie.Do przygotowania pieczonych plastrów
pomidora potrzebne będą:2 duże
pomidory2 garście
roszponki30 g
startego sera mozzarella4 łyżki
oliwy z oliwekświeżo zmielony
pieprzPodane składniki wystarczą do przygotowania
pomidorów dla 2 osób.Przygotowanie
Pomidory myjemy i wycinamy z nich gniazda. Następnie kroimy w plastry grubości około 2 cm. Plastry
pomidorów rozkładamy na lekko natłuszczonej blasze. Każdy skrapiamy
oliwą z oliwek oraz posypujemy
pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.Pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 180 St. C.Należy uważać aby temperatura nie była zbyt wysoka gdyż
pomidory po upieczeniu powinny zachowywać swój pierwotny kształt plastrów, pod wpływem zbyt wysokiej temperatury mogą się porozpadać.Pieczone
pomidory serwujemy polane odrobiną
oliwy (możemy użyć np.
oliw smakowych jak bazyliowa czy tymiankowa) oraz posypane startą
mozzarellą i udekorowane garstką liści
roszponki.