ßßß Cookit - przepis na Rurki skręcone z gorgonzolą i orzechami

Rurki skręcone z gorgonzolą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam makaron! wstyd się może przyznać ale lubię jeść makaron nawet bez żadnych dodatków tylko z odrobiną soli ;) oczywiście wszelkie wariacje makaronowe wprawiają mnie w zachwyt a ten, który Wam tu prezentuję jest naprawdę prosty w przygotowaniu i szałowy w smaku! w roli głównej tego dania występuje makaron tortiglioni – czyli po naszemu polskiemu - rurki skręcone. Kształt i struktura tego makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego przylega. W ramach ciekawostki dodam, że Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za jeden z najstarszych kształtów makaronów :)
Składniki dla 4 osób:
- 2 puszki pomidorów
- 400 g rurek skręconych Arrighi
- 150 g gorgonzoli
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g parmezanu
- oliwa z oliwek Extra Vergine
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem. Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli. Makaron podawaj posypany startym parmezanem. Gotowe!
indexfood
Źródło:http://jedzeniologia.blogspot.com/2014/04/rurki-skrecone-z-gorgonzola-i-orzechami.html