Wykonanie
Uwielbiam
makaron! wstyd się może przyznać ale lubię jeść
makaron nawet bez żadnych dodatków tylko z odrobiną
soli ;) oczywiście wszelkie wariacje
makaronowe wprawiają mnie w zachwyt a ten, który Wam tu prezentuję jest naprawdę prosty w przygotowaniu i szałowy w smaku! w roli głównej tego dania występuje
makaron tortiglioni – czyli po naszemu polskiemu - rurki skręcone. Kształt i struktura tego
makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego przylega. Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za jeden z najstarszych kształtów
makaronów.
Składniki dla 4 osób:- 2 puszki
pomidorów- 400 g rurek skręconych Arrighi- 150 g gorgonzoli- 40 g
orzechów włoskich- 100 g
parmezanu-
oliwa z oliwek Extra Vergine- 3 łyżki
octu balsamicznego z Modeny
Ponti-
sól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
sos pomidorowy: zagotuj
pomidory doprawiając je
solą,
pieprzem,
oliwą z oliwek oraz
octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej
wody ugotuj
makaron al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony
makaron z przygotowanym sosem. Na końcu dodaj drobno posiekane
orzechy i kawałki gorgonzoli.
Makaron podawaj posypany startym
parmezanem. Gotowe!indexfood