Wykonanie
Powoli wykorzystuję ostatnie zapasy z zamrażalnika. Myślę, że
malin wystarczy mi jeszcze na jedno ciasto. Tym razem jednak połączenie idealne -
maliny i
czekolada. Pomyślałam, że
kakao w babeczkach to jednak nie to samo i dodałam roztopioną
czekoladę. Idealne na deser czy drugie śniadanie.
Składniki:250 g
mąki pszennej razowej100 g
cukru trzcinowego1
jajko80 g
oleju200 ml
mleka60 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody100 g
malin (dałam mrożone)
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce i studzimy.
Mąkę,
cukier, proszek i
sodę mieszamy w jednej misce.
Jajko,
olej i
mleko mieszamy w drugiej misce. Do przestudzonej, ale płynnej
czekolady dodajemy odrobinę mieszanki
mleczno-jajecznej i mieszamy. Dolewamy
czekoladę do pozostałego
mleka i mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia, mogą zostać grudki. Dodajemy
maliny i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Ingredients:250 g wholewheat
flour100 g cane sugar1 egg80 g oil200 ml milk60 g dark chocolate2 tsp baking powder1/2 tsp baking
soda100 g raspberries (can be frozen)Directions:Melt the chocolate and set aside to cool . Mix the
flour, sugar, baking powder and
soda in a bowl. Combine an egg, oil and milk in another bowl. Add a tbs of the egg mixture to the cool chocolate and mix. Add the chocolate to the rest of the egg mixture and combine. Mix the wet ingredients with the
flour mixture just until combined. Add the raspberries and mix a little bit. Place the mixture in a muffin tin. Bake at 200 C for about 20 minutes.