ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowe z malinami

Babeczki czekoladowe z malinami

nazwa

Wykonanie

Powoli wykorzystuję ostatnie zapasy z zamrażalnika. Myślę, że malin wystarczy mi jeszcze na jedno ciasto. Tym razem jednak połączenie idealne - maliny i czekolada. Pomyślałam, że kakao w babeczkach to jednak nie to samo i dodałam roztopioną czekoladę. Idealne na deser czy drugie śniadanie.
Składniki:
250 g mąki pszennej razowej
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
80 g oleju
200 ml mleka
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g malin (dałam mrożone)
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i studzimy. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy w jednej misce. Jajko, olej i mleko mieszamy w drugiej misce. Do przestudzonej, ale płynnej czekolady dodajemy odrobinę mieszanki mleczno-jajecznej i mieszamy. Dolewamy czekoladę do pozostałego mleka i mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia, mogą zostać grudki. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Ingredients:
250 g wholewheat flour
100 g cane sugar
1 egg
80 g oil
200 ml milk
60 g dark chocolate
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
100 g raspberries (can be frozen)
Directions:
Melt the chocolate and set aside to cool . Mix the flour, sugar, baking powder and soda in a bowl. Combine an egg, oil and milk in another bowl. Add a tbs of the egg mixture to the cool chocolate and mix. Add the chocolate to the rest of the egg mixture and combine. Mix the wet ingredients with the flour mixture just until combined. Add the raspberries and mix a little bit. Place the mixture in a muffin tin. Bake at 200 C for about 20 minutes.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/04/Babeczki-czekoladowe-z-malinami.html