ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowo-malinowe

Muffiny czekoladowo-malinowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 12 muffnek)
Na muffiny:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 260 g),
- 2 łyżeczki kakao (ok. 20g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże jajko (ok.60 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- 2 szklanki malin (ok. 240g).
Na polewę czekoladową:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g),
- 2 łyżki mleka 2% (ok. 40 ml).
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier
2. Mieszamy jajko, mleko i olej.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami.
4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.
7. Muffinki dekorujemy malinami.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 80 g
Energia: 161 , 4 kcal
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 5 , 8 g
Węglowodany: 26 , 4 g
Błonnik pokarmowy : 4 , 0 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/10/muffiny-czekoladowo-malinowe.html