ßßß
Składniki:50 dag mielonej jagnięciny (u mnie wieprzowina)1 cebula starkowanakawałek imbiru o dł. 2 cm, starty3 ząbki czosnku, drobno posiekane2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane1 łyżeczka soli1 jajko2 łyżeczki ziaren kolendry2 łyżeczki ziaren kminku3 łyżki olejukawałek laski cynamonowej5 goździków6 torebek nasiennych kardamonu1 cebula drobno posiekana1/2 łyżeczki kukrumy1 łyżeczka papryki1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala1/2 łyżeczki soli20 dag pomidorów z puszki150 ml tłustego jogurtuWykonanie:Cebulę umieścić na sicie i łyżką wycisnąć z niej sok. Dodać mięso, imbir czosnek, chilli, sól, jajko. Podzielić na 20 równych porcji i uformować z każdej kulkę. Przykryć woreczkiem foliowym i wstawić na 2 godziny do lodówki. Aby przygotować sos należy uprażyć na małej patelni na małym ogniu ziarna kolendry. Zdjąć z patelni i w podobny sposób przygotować kminek. Uprażone przyprawy utrzeć w moździerzu. Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać laskę cynamonu, goździki, kardamon oraz cebulę i smażyć, aż się zrumieni. Wrzucić przyprawy i sól. Smażyć 30 sekund. Dołożyć pomidory, zdjąć z ognia i powoli wlewać jogurt. Umieścić na ogniu, dodać kulki mięsne i zagotować. Dusić ok.1 godziny potrząsając od czasu do czasu patelnią, żeby klopsiki się nie przypaliły.
/wydrukuj przepis/