Wykonanie
Ciasteczka zobaczyłam w Magazynie Naj - pyszne święta. Zadziałał na mnie ten
pieprz i
miód. Niestety jak to z większością gazetowych przepisów nie było najlepiej. Już przy mieszaniu ciasta odkryłam, że masa jest dużo za rzadka. Dodałam wtedy z 5 łyżek
mąki. Następnego dnia przy wałkowaniu dodawałam jeszcze więcej (sporo więcej) z nadzieją, że smak zrekompensuje to lepienie. Co się okazało?
Ciatseczka dobre, nawet bardzo, ale jednak mało świąteczne. Jeśli macie ochotę je zrobić to polecam dodać od razu więcej
mąki i więcej przypraw.
Ciasteczka są propozycją w ramach akcji Świąteczne Prezenty .
Składniki:30 dag
mąki (dałam około 45 dag)szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuszczypta mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu(polecam dodać
przyprawę korzenną)10 dag miękkiego
masła10 dag
brązowego cukru (miałkiego)3
jajka5 łyżek płynnego
mioduWykonanie:Do malaksera wsyp
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia,
cynamon,
goździki i
pieprz. Mieszaj, w trakcie mieszania dodaj
masło i
cukier. Na końcu powoli wlewaj
jajka roztrzepane z
miodem. Z ciasta uformuj 2 kule, zawiń w folię i włóż do lodówki. Na posypanej
mąką stolnicy cienko rozwałkuj schłodzone ciasto. Wycinaj różne kształty, można zrobić otwór na tasiemkę. Ułóż na blasze na papierze do pieczenia i piecz 15-18 minut w 180 stopniach.
/wydrukuj przepis/