ßßß Cookit - przepis na BARDZO CHRUPIĄCE CIASTKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM

BARDZO CHRUPIĄCE CIASTKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM

nazwa

Wykonanie

Te niepozorne, szare maleństwa podbiły ostatnio serca wszystkich domowników. Uwielbiam wszelkie owsiane słodycze, ale pokornie muszę przyznać, że i tak nie spodziewałam się czegoś tak znakomitego. Mają bardzo chrupiący wierzch i ciągnący, karmelowy środek, nadziany pestkami słonecznika. Smak ciekawie podkręcają mielone goździki.
Świetnie smakują posmarowane masłem orzechowym i sklejone jak markizy.
Składniki (ok. 30 sztuk):
200 g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajo
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 szklanka mąki owsianej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 szklanki płatków owsianych, dowolny rodzaj
1/2 szklanki pestek słonecznika
szczypta soli
Wykonanie:
Masło wymieszać z cukrem, dodać jajko i wymieszać ponownie. Wsypać resztę składników i jeszcze raz wymieszać całość do połączenia.
Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto może się trochę kleić), układać je na blaszce w dużych odstępach lekko spłaszczając.
Piec w 180 stopniach ok. 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Ciastka będą bardzo miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/02/bardzo-chrupiace-ciastka-owsiane-ze.html