Wykonanie
Na moim blogu nie było do tej
pory zup, które goszczą najczęściej u nas w domu. Jakoś sobie tak to wymyśliłam, że przecież
pomidorową, krupnik czy
ogórkową umie zrobić każdy. Ostatnio jednak do mnie dotarło, że przecież niekoniecznie. Po pierwsze może ktoś robi ją zupełnie inaczej niż ja, a po drugie przecież i ja kilkanaście lat temu nie miałam pojęcia jak zrobić zwykłą
pomidorową. Wtedy dzwoniłam do mamy i pytałam. Teraz świat się zmienia i może ktoś
zajrzy do internetu, żeby nauczyć się tej pierwszej zupy. Gotowanie po polsku z serwisem zpierwszegotłoczenia i Grumkami jest do tego wspaniałą okazją. Przedstawiam Wam krupnik, dokładnie taki jak robi się u nas w domu przyjamniej raz na dwa tygodnie.
Składniki:1
udo z kurczaka3-4
marchewki2-3
pietruszkikawałek
selerakawałek
pora1
cebula3-4
ziemniaki1/2 szklanki
kaszy pęczak2
liście laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiegokoperekWykonanie:Udo myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy
wodą (ja robię duże porcje zupy i zalewam około 2-3 litrami). Gotujemy
wywar na wolnym ogniu. Jak
woda się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wrzucamy opłukaną na sitku
kaszę oraz dorzucamy
liść laurowy i
ziele angielskie. Dalej gotujemy. Obraną
cebulę opalamy nad gazem i dodajemy do zupy. W
między czasie obieramy
marchewkę,
pietruszkę i
selera, myjemy te warzywa oraz
pora. Następnie
marchewkę kroimy w kostkę (Możemy też pokroić ja w kostkę już po ugotowaniu i ja tak zazwyczaj robię). Wrzucamy warzywa i dalej gotujemy. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
ziemniaki. Wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy aż do miękkości. Kiedy
ziemniaki i
marchewka są już miękkie doprawiamy zupę (Krupniku nie wolno solić na początku, bo sczernieje). Do zupy dodajemy
koperek. Można jeść z
chlebem.
/wydrukuj przepis/