ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny krupnik na cielęcinie

Tradycyjny krupnik na cielęcinie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiamy zupy. Moje potworzaste nie wyobrażają sobie dnia bez zupy, czy na obiad czy na kolację, a zdarzało się że i na śniadanie moje starsze zupy się domaga ;-) Trudno wybrać ulubioną, ale chyba jedną z tych naj jest krupnik. Im gęstszy tym lepszy, często wybiera taki,że łyżą kroić go można. Właściwie to nie wiem czemu krupnik, ma taką złą opinię, przecież to chyba jedna z lepszych polskich zup ;-)
250 g cielęciny lub mięsa z kurczaka
100 g kaszy najlepiej pęczaku
200 g ziemniaków
2 marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
natka pietruszki
1 cebula
listek laurowy, ziele angielskie
koperek
sól pieprz w ziarnach do smaku
Mięso opłukać i zalać ok 1,5 litra wody, dodać listek laurowy , ziele angielskie i pieprz. Gotować ok 30 minut. po tym czasie dodać warzywa obrane w całości ( oprócz ziemniaków) Gotować ok 20 min. Wywar odcedzić,ziemniaki pokroić w kostkę i razem z obranym mięsem wrzucić do wywaru, gotować az ziemniaki będą miękkie. na ok 15 minut przed końcem gotowania wsypać przepłukaną zimną wodą kaszę i starte warzywa Dodsolić do smaku. Podawać zabielony kwaśną śmietaną i posypany koperkiem.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/09/tradycyjny-krupnik-na-cielecinie.html