Wykonanie
Uwielbiamy zupy. Moje potworzaste nie wyobrażają sobie dnia bez zupy, czy na obiad czy na kolację, a zdarzało się że i na śniadanie moje starsze zupy się domaga ;-) Trudno wybrać ulubioną, ale chyba jedną z tych naj jest krupnik. Im gęstszy tym lepszy, często wybiera taki,że łyżą kroić go można. Właściwie to nie wiem
czemu krupnik, ma taką złą opinię, przecież to chyba jedna z lepszych
polskich zup ;-)250 g
cielęciny lub
mięsa z kurczaka100 g
kaszy najlepiej pęczaku200 g
ziemniaków2
marchewki1 duża
pietruszka1 mały
selernatka pietruszki1
cebulalistek laurowy,
ziele angielskiekopereksól pieprz w ziarnach do smaku
Mięso opłukać i zalać ok 1,5 litra
wody, dodać
listek laurowy ,
ziele angielskie i
pieprz. Gotować ok 30 minut. po tym czasie dodać warzywa obrane w całości ( oprócz
ziemniaków) Gotować ok 20 min.
Wywar odcedzić,
ziemniaki pokroić w kostkę i razem z obranym
mięsem wrzucić do
wywaru, gotować az
ziemniaki będą miękkie. na ok 15 minut przed końcem gotowania wsypać przepłukaną zimną
wodą kaszę i starte warzywa Dodsolić do smaku. Podawać zabielony kwaśną
śmietaną i posypany
koperkiem.