Wykonanie
Za oknem zima na całego. Delikatny mrozik,
płatki śniegu spadające z nieba to świetny czas na spacer. Spacer, po którym nic tak nie smakuje, jak talerz gorącej zupy na rozgrzewkę. Przedstawiamy przepis na
koperkową – prostą, smaczną i mocno przez nas ulubioną…
Składniki:3,5 l
wody1x
marchew średniej wielkości1x
pietruszka średniej wielkościKawałek
selera ( ok.1/8 z średniej wielkości warzywa)1x
cebula małej wielkościKawałek
pora – ok 5 cm50g
masła100ml
śmietany 18%4 pęczki świeżego
koperku3-5 szt.
ziemniaków średniej wielkości3 szt.
ziela angielskiego2
liście laurowePrzygotowanie:
Marchew,
pietruszkę,
seler,
cebulę oraz
por zagotuj w 3,5 l
wody doprawiając
przyprawami (
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy).W czasie przygotowywania
wywaru dokładnie wymyj
koperek, wysusz i posiekaj na drobno.
Masło rozpuść na patelni na małym ogniu. Kiedy będzie już płynne dodaj
koperek. Duś na delikatnym ogniu ok. 10 minut.Miękkie warzywa wyciągnij i zmiksuj za pomocą Blendera. Wrzuć je wraz z przygotowanym na
maśle koperkiem do
wywaru. Dodaj
ziemniaki pokrojone w kostkę.Wszystko razem gotuj przez ok. 20 minut (do momentu kiedy
ziemniaki będą miękkie).Dodaj
śmietanę.W razie potrzeby przypraw
solą i
pieprzem.