Wykonanie
Listopad pełen jest dźwięków : hulającego za oknem wiatru, deszczu stukającego o szyby, szeleszczących pod stopami liści i łupanych w kuchennym zaciszu
orzechów (Matka Natura wszystko idealnie przewidziała, byśmy nie nudzili się w długie jesienne wieczory ;)). Zawsze mam w domu zapas
orzechów i
migdałów i dodaję je wszędzie gdzie tylko można – do sałatek, jako posypkę do zup, zamiast
mąki do warzywnych kotlecików, czy też w formie…
mleka, na przykład jako dodatek do
śniadaniowej granoli .Po ostatniej dyniowej granoli – klik, przyszła
pora na
jabłkową, mega
orzechową, która zresztą chronologicznie jako pierwsza kilka lat temu zagościła w mojej kuchni. Do tego sporo
cynamonu,
rodzynki (lub np.
daktyle), a dla tych, którzy chcą wzmocnić
jabłkowy smak – dodatkowo kawałki
suszonych jabłek (o razu przypomniał mi się niedawny
chleb z cydrem i
suszonymi jabłkami…).Przygotowanie granoli zajmie Wam naprawdę przysłowiową ‘chwilę’, a później już wystarczy tylko odkręcić słoik by móc raczyć się pysznym, zdrowym, sycącym śniadaniem (granola może też być dobrym pomysłem w ramach kulinarnych podarków – klik).(przepis z przyjemnością dodaję do tegorocznej
orzechowe j listy u
Atiny – klik)
szklanka = 250 mlproporcje na 1 blachę2 niezbyt duże
jabłka2 ½ szklanki
płatków owsianych2 ½ łyżeczki
cynamonu (1 + 1½)100 ml
syropu klonowego (lub waszego ulubionego
miodu)2 łyżki
oliwy /
oleju (można ewentualnie pominąć)spora szczypta
soli¼ łyżeczki
imbiru w proszku¼ łyżeczki
kardamonu½ – ¾ szklanki posiekanych
orzechów włoskich½ – ¾ szklanki posiekanych
orzechów laskowych½ – ¾ szklanki posiekanych pekanów¾ szklanki
płatków migdałowych½ – ¾ szklanki
rodzynek lub posiekanyh
suszonych jabłekPiekarnik rozgrzać do 160°.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę; przełożyć je do garnka, dodać 1 łyżeczkę
cynamonu oraz 2 łyżki
wody i gotować do miękkości (im mniejsze kawałki, tym szybciej
jabłka się ugotują), a po ugotowaniu rozetrzeć
owoce widelcem na puree.
Płatki wymieszać z
przyprawami i
solą, a następnie dodać
jabłkowe puree,
syrop klonowy,
oliwę /
olej,
orzechy i dokładnie wszystko wymieszać (
rodzynki i ewentualne
suszone jabłka dodajemy później). Preparację równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem blasze i wstawić do piekarnika na ok. 40 – 45 minut. Mniej więcej 2-3
razy podczas pieczenia przemieszać
płatki, by równomiernie się podsuszyły i zrumieniły. Pod koniec pieczenia dodać
rodzynki i – ewentualnie –
suszone jabłka, wystudzić granolę, a następnie przełożyć ją do słoików i szczelnie zamknąć.
Uwagi :- zamiast
syropu klonowego /
miodu lub
rodzynek możemy dodać kilkanaście posiekanych
daktyli (i dodać wtedy ewentualnie nieco
wody czy np.
soku jabłkowego)- w podobny sposób można przygotować wersję
gruszkową, rozgotowując uprzednio
gruszki tak jak
jabłka i używając np. więcej
imbiru i
kardamonu, a zamiast
cynamonu dodając np. nieco
wanilii lub tonki (również dodatek kandyzowanego
imbiru świetnie tutaj pasuje)‚Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego tygodnia! :)‚