Wykonanie
Jesień kojarzy się z
dynią. Jej pięknym
pomarańczowym kolorem, zapachem, smakiem...Dzisiaj przedstawiam pomysł na granolę
dyniową. Domową granolę zawsze warto
mieć w swoich domowych zapasach, chociaż samej dyni za bardzo nie wyczujemy po upieczeniu. Inspiracja ./porcja do upieczenia na dużej blaszce; 1 szklana=250ml/3/4 szklanki puree z dyni*3 łyżki
oliwy lub
oleju1/4 łyżeczki
soli100-125 ml
miodu3/4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
kardamonu3 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
płatków żytnich /można zastąpić owsianymi/1 szklanka mieszanki
orzechów /u mnie laskowe, włoskie,
nerkowce,
migdały, ziemne/1/4 szklanki
kokosu w płatkach lub wiórkach1/4 szklanki
sezamu*Puree z dyni robimy obierając
dynię i krojąc ją na kawałki. Lekko solimy. Następnie na dno garnka nalewamy
wodę i gotujemy
dynię pod przykryciem, aż zmięknie. Podczas gotowania należy co jakiś czas przemieszać
dynię i pilnować poziomu
wody żeby się nie przypaliła. Zgniatamy
dynię widelcem do konsystencji papki.Przygotowanie granoli:W misce wymieszaj mokre składniki z
przyprawami: Puree z dyni,
oliwę,
sól,
miód,
cynamon,
imbir,
kardamon. Spróbuj, na tym etapie możesz dodać więcej
miodu, jeśli wolisz słodszą granolę. Do miski dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia:
płatki owsiane, posiekane
orzechy,
sezam,
wiórki kokosowe,
płatki żytnie lub inne wybrane przez ciebie dodatki.Na dużej blaszce kładziemy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy mieszankę. Wkładamy do nagrzanego do 165°C piekarnika. Co 10 minut granolę należy przemieszać łyżką, by równomiernie się zapiekała. Będzie gotowa po ok. 35-45 minutach.
Płatki powinny być suche. Studzimy. Przechowujemy w słoiku lub puszce.