ßßß Cookit - przepis na Granola dyniowa

Granola dyniowa

nazwa

Wykonanie

Jesień kojarzy się z dynią. Jej pięknym pomarańczowym kolorem, zapachem, smakiem...Dzisiaj przedstawiam pomysł na granolę dyniową. Domową granolę zawsze warto mieć w swoich domowych zapasach, chociaż samej dyni za bardzo nie wyczujemy po upieczeniu. Inspiracja .
/porcja do upieczenia na dużej blaszce; 1 szklana=250ml/
3/4 szklanki puree z dyni*
3 łyżki oliwy lub oleju
1/4 łyżeczki soli
100-125 ml miodu
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków żytnich /można zastąpić owsianymi/
1 szklanka mieszanki orzechów /u mnie laskowe, włoskie, nerkowce, migdały, ziemne/
1/4 szklanki kokosu w płatkach lub wiórkach
1/4 szklanki sezamu
*Puree z dyni robimy obierając dynię i krojąc ją na kawałki. Lekko solimy. Następnie na dno garnka nalewamy wodę i gotujemy dynię pod przykryciem, aż zmięknie. Podczas gotowania należy co jakiś czas przemieszać dynię i pilnować poziomu wody żeby się nie przypaliła. Zgniatamy dynię widelcem do konsystencji papki.
Przygotowanie granoli:
W misce wymieszaj mokre składniki z przyprawami: Puree z dyni, oliwę, sól, miód, cynamon, imbir, kardamon. Spróbuj, na tym etapie możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz słodszą granolę. Do miski dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia: płatki owsiane, posiekane orzechy, sezam, wiórki kokosowe, płatki żytnie lub inne wybrane przez ciebie dodatki.
Na dużej blaszce kładziemy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy mieszankę. Wkładamy do nagrzanego do 165°C piekarnika. Co 10 minut granolę należy przemieszać łyżką, by równomiernie się zapiekała. Będzie gotowa po ok. 35-45 minutach. Płatki powinny być suche. Studzimy. Przechowujemy w słoiku lub puszce.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/11/Jesienne-smaki-Granola-dyniowa.html