Wykonanie
Nikogo nie trzeba już chyba przekonywać, iż sentyment do dyń mam wielki (”c’est le moins qu’on puisse dire” jak to się
mawia po francusku ;)), tym bardziej więc cieszę się, że to właśnie w tym
dyniowym czasie zaczęłam tu dla Was pisać (dziś mijają właśnie siódme już urodziny bloga… :)).
Dynie wykorzystuję praktycznie do wszystkiego (co też już pewnie zauważyliście ;)), jednak gdybym miała wybrać jeden tylko typ dania, to bardzo możliwe, że była by to sycąca, aromatyczna dyniowa zupa. Lubię te z dodatkiem
mleka kokosowego (np. tą lub tą) lub z dodatkiem
kasztanów ; na początku października często przygotowuję zupę z dodatkiem pieczonej
papryki lub najprostszą, na bazie mieszanki różnych warzyw (jedne z moich ulubionych to te – klik). W związku z powyższym i w tym roku zupy tu nie mogło zabraknąć, wybór padł więc na zupę
dyniową z dodatkiem cydru (wg tego przepisu z ‘CountryHome’).(edycja – niestety okazuje się, iż aktualnie link ten nie działa… mam nadzieję, że jednak
wróci to wkrótce no porządku dziennego :/ )Jak zwykle ;) dokonałam tu kilku modyfikacji, za pierwszym razem niewielu, za drugim – kilku dodatkowych, i to właśnie druga wersja smakowała nam najbardziej : pominęłam dodatek
jabłka, gdyż już sam cydr nadaje zupie bardzo charakterystycznego smaku; dodałam też
między pora,
seler,
pasternak,
czosnek i
tymianek, które wyjątkowo do tej jesiennej zupy pasują. Poniżej przedstawiam obydwie, a Wy wybierzcie tę, która bardziej przemawia do Waszych kubków
smakowych :)
(zmodyfikowany oryginał ‘CountryHome’)1
dynia Butternut o wadze ok. 700 gok. 200 ml cydru1
cebula2 łyżki
oliwy2
marchewki1 mały korzeń
pasternaku (lub ok. 100 g
korzenia selera)1
jabłko1 łodyga
seleraok. 700 ml lekkiego
bulionu (lub
wody)1 gałązka
rozmarynukilka gałązek
tymiankukilka listków
szałwiisól,
pieprz do smaku(opcjonalnie –
śmietana, grzanki lub zrumienione
pestki dyni /
orzechy)Piekarnik rozgrzać do 200 – 220°.
Dynię przekroić na pół i wydrążyć. Cydr wlać do naczynia żaroodpornego i umieścić w nim
dynię (przekrojoną częścią na dno) i piec do miękkości, min. 45 minut.
Cebulę poszatkować, pozostałe warzywa wraz z
jabłkiem oczyścić i pokroić.
Cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodać pozostałe warzywa,
jabłko oraz poszatkowaną
łodygę selera, dodać
bulion oraz
zioła i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.Upieczoną
dynię pozostawić jeszcze na kilka minut w naczyniu (spora część cydru wsiąknie w jej miąższ) , a następnie wydrążyć ją i przełożyć miąższ do garnka z warzywami i gotować jeszcze chwilę. Zmiksować zupę (wyławiając gałązki
ziół), dodając w razie potrzeby nieco więc
bulionu i doprawić do smaku.Podawać np. ze zrumienionymi na suchej patelni
pestkami dyni /
orzechami i / lub z kleksem
śmietany.
1
dynia Butternut o wadze ok. 700 gok. 100 g
pasternaku*ok. 100 g
korzenia selera**lub 200 g tylko jednego z warzywok. 300 ml cydru1 gałązka
rozmarynukilka listków
szałwii1 duża
szalotka1 duży ząbek
czosnkuok. 120 g białej części
pora1 duża
marchewka1 łodyga
selera2-3 łyżki
oliwyok. 700 ml lekkiego
bulionu (lub
wody)kilka gałązek
tymiankusól,
pieprz do smaku(opcjonalnie – grzanki oraz listki
szałwii zrumienione na tłuszczu)Piekarnik rozgrzać do 200 – 220°.Warzywa obrać (
dynię pozbawić gniazda nasiennego) i pokroić w średniej wielkości kostkę i przełożyć je do naczynia żaroodpornego; wlać cydr, dodać listki
szałwii i gałązkę
rozmarynu (wkładamy je na dno naczynia, by były zatopione w cydrze), lekko doprawić
solą i
pieprzem i piec do miękkości (ok. 30 min.), ewentualnie mieszając je raz w połowie pieczenia.W tym czasie posiekać
szalotkę,
por,
marchewkę i
łodygę selera, zmiażdżyć ząbek
czosnku. Podsmażyć wszystkie składniki na rozgrzanym uprzednio tłuszczu dodając również gałązki
tymianku (nie dopuszczając do zbrązowienia warzyw), a gdy lekko już zmiękną – zalać
bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.Upieczone warzywa przełożyć do garnka z pozostałymi warzywami (wyławiając gałązki
ziół) i zmiksować zupę, dodając w razie potrzeby nieco więc
bulionu, doprawić do smaku.Podawać np. ze zrumienionymi na
maśle listkami
szałwii i grzankami.‚Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekednu!‚