Wykonanie
Ostatni woreczek
dyniowego puree z poprzedniego roku utonął w zupie w towarzystwie
selera tworząc całkiem zgrany duet.Zapraszam na szybką jesienną zupę-krem,na którą inspirację znalazłam tu(klik) :)
45 dkg puree
dyniowego25-30 dkg obranego
selera bulwiastego1 ząbek
czosnku1
cebulasól,
pieprzszczypta
gałki muszkatołowej do smakutrochę
śmietanypestki z dyni do posypania na talerzu
oliwa do podsmażenia
Na rozgrzanej w garnku
oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek,dodaję starty na grubej tarce
seler i lekko podsmażam.Dolewam odrobinę
wody,tyle,by warzywa się nie przypalały i gotuję na małym ogniu.Dodaję puree z dyni i ponownie dolewam
wody tyle,by otrzymać wymaganą konsystencję kremu.Po krótkim gotowaniu miksuję zupę,by
seler nabrał kremowej konsystencji,doprawiam
solą,
pieprzem i gałką oraz odrobiną
śmietany.Gotową zupę przelewam do miseczek,środek dekoruję kleksem
śmietany oraz
pestkami dyni.Smacznego!!!