Wykonanie
Indycze nóżki pieczone w
piwie z
jabłkami,
czosnkiem,
szalotką i
szałwiąPrzepyszne, kruche i soczyste
mięso indyka z aromatycznym sosem i młodymi ziemniaczkami. Po prostu cudo! Najlepsze w tym daniu jest to, że wrzucasz wszystko do jednego naczynia i zapominasz o robieniu obiadu na 2 godziny.
Potem wystarczy zrobić szybki sosik. Czyż to nie piękne? Gorąco polecam!
Dla 6 osób przygotuj:4 indycze nóżki1 garść świeżych listków
szałwii (jeśli nie masz możesz użyć
tymianku lub
rozmarynu, ale o połowę mniej)4
jabłka1 główkę
czosnku4
szalotkiok. 25
młodych ziemniaczków1
piwo3 duże łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzIndyka obsmaż na 3 dużych łyżkach
oliwy z oliwek na złoto. Następnie przełóż go do dużego naczynia nadającego się do pieczenia. Dodaj do niego, przekrojone na pół
jabłka, pokrojone na ćwiartki
szalotki, przekrojoną na pół główkę
czosnku, garść listków
szałwii (zostaw kilka do ozdoby) i
młode ziemniaczki. Całość dopraw
solą i
pieprzem, następnie wymieszaj i zalej
piwem i 1 szklanką
wody. Wstaw
kurczaka do rozgrzanego piekarnika w opcji góra-dół do 200 stopni i piecz 2 godziny, przewracając
mięso co pół godziny.
Gdy
indyk się upiecze wyjmij go na osobny talerz wraz ziemniaczkami kilkoma połówkami
jabłek. Wszystko co zostało w naczyniu przelej go garnuszka, zmiksuj blenderem. Następnie przecedź sos przez gęste sitko i przetrzyj dokładnie zmieloną masę. Nóżki
indyka,
jabłka i
ziemniaki przełóż z powrotem do naczynia, w którym się piekły i zalej sosem. Całość wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłóż
indyka na półmisek i czas zasiadać do stołu. Smacznego!