Wykonanie
Madzia zrobiła genialny obiad! Znaczy się pieczonego całego
kurczaka. A ja uwielbiam
kurczaka. Zwłaszcza właśnie pieczonego. Chrupiąca skórka,
mięsko rozpływa się w ustach, mmmm... A tak w ogóle to
Madzia tego
kurczaka zrobiła w garnku rzymskim. To takie fajne naczynie, o którym pisałem tutaj .Więc co będzie nam potrzebne oprócz kurczaka?Marynata:2 łyżki
miodu6 ząbków
czosnku1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
majeranku3 łyżeczki
octu jabłkowego1 łyżeczka
słodkiej paprykisól i
pieprz do smakupół szklanki
oliwy z oliwekCzosnek wycisnąć praską i zmieszać z resztą składników. Marynatę robimy w dużej misce i wkładamy do tej miski i do marynaty
kurczaka, niech sobie popływa :) Nacieramy go porządnie, trochę wlewamy do środka. I chowamy do lodówki. W tej marynacie
kurczak musi leżeć minimum 2 godziny, a dobrze by było gdyby nawet i całą noc w niej sobie popływał.A
potem wkładamy
kurczaka do naczynia, w którym będziemy go piec i zalewamy marynatą. Jak mówiłem my użyliśmy garnka rzymskiego . Jeśli również chcecie w tym naczyniu robić to przypominam, że najpierw trzeba ten garnek moczyć minimum 15 minut i wkładamy go do zimnego piekarnika. a jeśli chcecie piec w zwykłym naczyniu żaroodpornym to wkładamy je do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 1,5 godziny pod przykryciem w 180 stopniach.
Potem zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut ) po 15 minutach przekręcamy na drugą stronę).Tak dla informacji dodam jeszcze, że nasz
kurczak ważył 2 kilogramy.A jeszcze chcemy dwie modyfikacje wprowadzić do tego
kurczaka, niedługo pewnie więc znów go zrobimy. Bo podobno bardzo dobry jest jak do środka wsadzi się pokrojona w ósemki
cytrynę lub
jabłko szara reneta.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)