Wykonanie
Okało się, że jednak dość dobrze mnie znacie :) Osoby, które obstawiały zupę oraz jakieś małe słodkości – miały rację! Dziś będzie właśnie o zupie, a o słodkościach już niebawem :)
Pierwszy przetestowany przepis pochodzi z książki ‘Cooking with Apples and Pears’ Laury Washburn. Teoretycznie (i praktycznie ;)) chciałam znaleźć do przetestowania – jak to zasugerowali niektórzy z Was – jakiś przepis z
dynią. Na zużycie czekało jednak kilka korzeni
pasternaku, którymi należało się zająć w trybie natychmiastowym. Dlatego, gdy wertując książkę ujrzałam przepis na zupę z
pasternakiem, stwierdziłam że jest to dobry znak ;) Tym bardziej, że zupa brzmiała dosyć oryginalnie,
pasternak bowiem został ‘ożeniony’ z
jabłkiem :) Próbowałam już kiedyś zupy-krem z
selerem i
jabłkiem, oraz z
korzeniem pietruszki i
jabłkiem. Teraz przyszła więc
pora i na
pasternak :)Zupa ma bardzo ciekawy smak, o ile oczywiście lubi się tego typu połączenia. Tyle tylko, że na zdjęciu w książce zupa ma biały kolor, co rzecz jasna jest niemożliwe, jako że w przepisie widnieje
curry ;) Ale to nic, dzięki temu później powstała druga zupa, którą zrobiłam już z innymi
przyprawami i w nieco innej konfiguracji warzywnej i która posmakowała nam jeszcze bardziej. Ale o tym będzie już następnym razem ;)*
Zupa z
pasternakiem i
jabłkiem2 łyżki
oliwy z oliwek1 mała poszatkowana
cebula1 łyżeczka
currykilka łodyżek świeżego
tymianku450 g
pasternaku*1 spore
jabłko (do gotowania / pieczenia)1 ¼ litra
bulionu (u mnie nieco mniej)
sól,
pieprzśmietana (crème fraîche) do serwowania + ewentualnie grzanki*przepis przetestowałam również z
korzeniem pietruszkiPasternak i
jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę (lub ścieramy na tarce na dużych oczkach).
Cebulę,
curry i dużą szczyptę
soli dusimy kilka minut na rozgrzanej
oliwie (aż
cebula zmięknie). Dodajemy
tymianek i warzywa i dusimy ok. 5 minut (możemy dodać nieco
oliwy). Następnie dodajemy
bulion i gotujemy ok. 15-20 minut, po czym zupę miksujemy (ja zmiksowałam bez
tymianku) i ewentualnie doprawiamy do smaku. Serwujemy z kleksem
śmietany (w oryginale
śmietana wymieszana z łyżką
masła) i / lub z grzankami.Smacznego!*