Wykonanie
Dostałam od znajomego olbrzymią
dynię. Nigdy wcześniej nie używałam w kuchni tego warzywa. Pierwszy za nią zabrał się mój mąż, przyrządził z niej zupę krem. Przyznam, że
jadłam ją pierwszy raz w życiu i od razu mnie urzekła. Jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna w smaku. Sami musicie spróbować, szczerze polecam :-)Jeszcze sporo mi jej zostało, więc na pewno zrobię z niej jeszcze leczo :-), które oczywiście też pojawi się na blogu...Składniki:ok. 1 , 5 kg miąższu z dyni (bez skóry i pestek)2
cebule3 ząbki
czosnku4 średnie
ziemniaki1 litr
bulionu lub rosołu1 łyżeczka
currysól,
pieprzcukier do smaku4 czubate łyżki gęstej
śmietany4 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:Na rozgrzaną
oliwę, wrzucić pokrojoną
cebulę i
czosnek, zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostkę
dynię i
ziemniaki, dusić ok. 15 minut pod przykryciem, po czym zalać rosołem i gotować aż do miękkości warzyw. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem,
curry i
cukrem. Wszystko zmiksować i zaprawić
śmietaną. Smacznego :-)