Wykonanie
Gdy tylko rozpoczyna się sezon
pomidorowy,
sałatka grecka króluje w mojej kuchni. Latem jadamy ją tak często, że kiedyś zaczęłam się zastanawiać, czy to czasem nie "kuchnia polska". Jednak bardzo często, gdy zamawiam w restauracji w Polsce
sałatkę grecką jestem szczerze rozczarowana tym, co dostaję na talerzu. Jak można zepsuć oryginalną horiatiki sałatą?!
Jeśli jeszcze nigdy nie byliście w Grecji, wybierzcie się koniecznie! Ja zakochałam się w tym
kraju ponad 20 lat temu. Wiem, wiem, to była inna Grecja niż dziś, ale kuchnie i muzykę wciąż mają tak samo niezwykłą. Co ciekawe większość stacji
radiowych gra tradycyjną, etniczną grecką muzykę. To zupełnie inaczej niż polskie radiostacje. Posłuchajcie odrobiny greckich klimatów muzycznych, zanim opowiem Wam o mojej ukochanej horiatiki ...Pamiętam dokładnie kiedy zapałałam wielką miłością do horiatiki - oryginalnej greckiej sałatki . Był to wrzesień 1992 roku. Wyjechałam w chłopakiem do Aten, a na chwilę udało nam się też uciec na maleńką grecką wysepkę Aegina. No wiecie, niewielkie fundusze, trzeba oszczędzać, niewielki wynajęty pokoik, ale chcieliśmy jadać lokalnie. Horiatiki było jedną z pierwszych zamówionych przez nas potraw. Od pierwszego ujrzenia talerza z
sałatką, od pierwszego kęsa wiedziałam, że to co wówczas (i niestety do dziś), jest podawane w Polsce pod hasłem "
sałatka grecka" to jakiś smutny żart.Oryginalna grecka
sałatka zawiera tylko warzywa,
oliwki i
ser fetę . Nie ma w niej nawet cienia
sałaty, a wszystkie składniki pokrojone są niedbale, w grube kawałki. Na samym wierzchu sałatki jest cudownie słony, średniej twardości
ser feta - najwspanialszy kulinarny wynalazek Greków. I nie, wszystko to co podane jest z "
serem a'la
feta", to świętokradztwo. I lepiej naprawdę wymyślić coś innego na obiad, niż robić grecką
sałatkę z "podrabianym"
serem.
Soczyste, dojrzałe
pomidory, świeże
ogórki (w skórce) i chrupiąca
zielona papryka to podstawa. Obowiązkowo
czerwona cebula w cienkich krążkach i wyśmienite greckie
oliwki . Wszystkie warzywa w dużych, dużych kawałkach, do tego ów słynny
ser feta, najlepsza na świecie grecka
oliwa,
sól i
oregano . I nie wierzcie w żadne inne "wymyślne" receptury na
sałatkę grecką . To wiejskie danie jest wyśmienite!4 dojrzałe, soczyste
pomidory2 średniej wielkości
ogórki2 średnie
zielone papryki1
czerwona cebulakilka grubych plastrów greckiej oryginalnej
fetygarść czarnych greckich
oliwek (najlepiej kalamata)6 łyżek greckiej
oliwy z oliweksól do smakuok łyżeczki
suszonego oreganoPomidory,
ogórki i
paprykę pokrój w sporę kawałki, tak na jeden nieco większy kęs.
Cebulę pokrój w cienkie krążki. Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj
oliwki, dopraw lekko
solą i
oregano. Obficie podlej
oliwą, a na wierzchu ułóż plastry najlepszej greckiej
fery.Podawaj z
jasnym pieczywem, którego będzie tyle, by móc wybrać cały sos, który powstanie na dnie miski. Sama rozkosz!