Wykonanie
Z sentymentem wspominam moje "wielkie oczy", gdy podziwiałam pełne półki w piwnicy rodziców albo babci i z zacięciem myślałam sobie - jaaa? przetwooory? nigdy w życiu! przecież można kupić w sklepie. Naprawdę zastanawiam się, czy każdy czasem nie przeżywał chwil wyparcia na myśl, że kiedyś będzie robić własne kiszonki i
konfitury. Nigdy bym nie uwierzyła, gdyby mi ktoś 20 lat temu powiedział, że sama, dobrowolnie, i absolutnie nie zmuszana
będę robić setki słoików. Że nie wspomnę o domowym
makaronie ;) No ale niech mi ktoś powie jak smak domowych
ogórków może się równać z tymi kupnymi? Koniecznie spróbujcie zrobić te, które dziś proponuję - mega ostre
ogórki w occie z
chilli i
curry .
Kilka lat temu znalazłam przepis na tzw" krokodylki", ale już po pierwszym zmieniłam w nim zarówno kształt jak i ilość przypraw. Zupełnie nie odpowiadał mi wygląd długich pomarszczonych ćwiartek
ogórka, no i były zdecydowanie za słodkie. To przepis dopracowany przeze mnie w ciągu kilku kolejnych sezonów
ogórkowych. Och, te
ogórki są mega pyszne ! Są wyśmienite do gulaszu, pasztetów,
pieczonych mięs, dań z grilla. Mocno
octowe, wyraźnie
czosnkowe, z nutką słodkiego, a ich ostrość podkręca zarówno
chilli jak i
curry. Smaku absolutnie nie da się zapomnieć! na 6 słoików ok 300g1,5 kg średniej wielkości
ogórków gruntowych50g
soli10-15 ząbków
czosnkuzalewa250g
octu spirytusowego 6%100g
cukru25-30g żółtej pasty
curry1 łyżeczka
płatków chilli (najlepiej zmielonych w młynku lub utłuczonych w moździerzu)50g
oleju słonecznikowegoOgórki umyj, pokrój w grubsze plastry (takie na jeden kęs) i zasyp
solą w sporej misce. Odstaw na 3-4 godziny, aż puszczą sok, w międzyczasie przemieszaj je 1-2
razy. Odlej sok, dodaj do
ogórków starty na tarce
czosnek i wymieszaj.Zagotuj wszystkie składniki zalewy i gorącą zalewą zalej
ogórki. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na noc. Następnego dnia układaj
ogórki w słoikach, zalewaj zalewą i dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj na mokro* ok 10 minut od chwili zagotowania.*pasteryzacja na mokro: na dno garnka włóż nieużywaną jasną ścierkę (ciemna się odbarwi), poustawiaj na ścierce słoiki tak, żeby się ze sobą nie stykały. Wlej do garnka zimną
wodę do ok 3/4 wysokości słoika. Czas pasteryzacji liczy się od chwili zagotowania
wody.