ßßß Cookit - przepis na Ogórki marynowane z chili.

Ogórki marynowane z chili.

nazwa

Wykonanie

To jest dopiero coś ! Te ogórki powalają na kolana, serio :)
Są pikantne, może nawet bardzo, idealne do kanapki, do sałatki, do obiadu czy jako zagryzka :)
Wymagają trochę czasu, ale każda minuta jest tego warta ;)
Można je jeść już po kilku dniach ale z czasem nabierają mocy.
Spróbujcie koniecznie !
Składniki : ( około 3 słoiki 550 ml )
* 1,5 kg ogórków gruntowych,
* 3 łyżeczki soli,
* 1 szklanka octu spirytusowego 10 %,
* 400 g cukru,
* 3 łyżeczki suszonych płatków chili,
* 6 łyżek oliwy,
* 1 główka czosnku,
Przygotowanie :
Ogórki umyj i pokrój na 4 w słupki.
Przełóż do dużej miski i zasyp solą, wymieszaj i odstaw na około godzin.
W garnku zagotuj ocet z cukrem, dodaj oliwę i odstaw do przestudzenia.
Połowę czosnku przeciśnij przez praskę, resztę pokrój w cienkie plasterki.
Odcedź ogórki, dodaj płatki chili i czosnek, dolej zalewę, wymieszaj i odstaw na noc.
Ogórki układaj pionowo w wyparzonych wcześniej słoikach, dopełni zalewą.
Pasteryzuj około 15 minut.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/10/ogorki-marynowane-z-chili.html