ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna pieczona biała kiełbasa

Wielkanocna pieczona biała kiełbasa

nazwa

Wykonanie

Jak podaje się z Waszych domach białą kiełbasę? Nie przepadam za nią w żurkach, ale jest obowiązkowym składnikiem świątecznego śniadania - zarówno bożonarodzeniowego jak wielkanocnego. To najprostsze i najszybsze co może zrobić nawet osoba całkiem początkująca w kuchni - pieczona biała kiełbasa w majeranku, podawana z chrzanem jabłkowym.
To znów moja "kuchnia z serca domu", czyli jeden z najwcześniejszych smaków kojarzonych ze świątecznymi spotkaniami przy stole. Potrawa prosta, by nie powiedzieć banalna. W Wigilię po pasterce podgryzaliśmy białą pieczoną kiełbasę na zimno prosto z lodówki. Na wielkanocne śniadanie podaję ją czasami na gorąco, innym razem na zimno z jabłkowym chrzanem. Zawsze nam smakuje, nigdy nie zostaje ani odrobina i ten ostatni kawałek jest na wagę złota.
Najważniejszy jest składnik podstawowy - dobrej, najlepszej jakości biała kiełbasa. Poszukajcie jej na targach producenckich - tam zazwyczaj można kupić parzoną. Ja najbardziej lubię surową i ostatnio świetną kupiłam w nowym stoisku "Tradycyjne Jadło" - była bardzo dobrze doprawiona, soczysta, pikantna. Ale i tak nic nie przebije smaku białej kiełbasy od zaprzyjaźnionego masarza, którą pamiętam z dzieciństwa.
ok 1,5 kg białej kiełbasy najlepszej jakości (ja kupuję surową, nie parzoną)
suszony majeranek
papryka chilli w proszku
odrobina oleju
Blachę wysmaruj olejem, ułóż w niej pęta kiełbasy, oprósz papryką chilli (wg ustania tylko tyle, na ile lubicie ją na ostro), posyp mocno majerankiem i ponakłuwaj każde pętko widelcem, by kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok 60 minut - podawaj na gorąco lub na zimno pokrojoną na mniejsze cząstki. Wyśmienicie smakuje z chrzanem doprawionym tartym jabłkiem.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/03/wielkanocna-pieczona-biaa-kiebasa.html