Wykonanie
Jak podaje się z Waszych domach białą kiełbasę? Nie przepadam za nią w żurkach, ale jest obowiązkowym składnikiem świątecznego śniadania - zarówno bożonarodzeniowego jak wielkanocnego. To najprostsze i najszybsze co może zrobić nawet osoba całkiem początkująca w kuchni - pieczona
biała kiełbasa w
majeranku, podawana z
chrzanem jabłkowym.
To znów moja "kuchnia z
serca domu", czyli jeden z najwcześniejszych smaków kojarzonych ze świątecznymi spotkaniami przy
stole. Potrawa prosta, by nie powiedzieć
banalna. W Wigilię po pasterce podgryzaliśmy białą pieczoną
kiełbasę na zimno prosto z lodówki. Na wielkanocne śniadanie podaję ją czasami na gorąco, innym razem na zimno z
jabłkowym chrzanem. Zawsze nam smakuje, nigdy nie zostaje ani odrobina i ten ostatni kawałek jest na wagę złota.
Najważniejszy jest składnik podstawowy - dobrej, najlepszej jakości
biała kiełbasa. Poszukajcie jej na targach producenckich - tam zazwyczaj można kupić parzoną. Ja najbardziej lubię surową i ostatnio świetną kupiłam w nowym stoisku "Tradycyjne Jadło" - była bardzo dobrze doprawiona, soczysta, pikantna. Ale i tak nic nie przebije smaku
białej kiełbasy od zaprzyjaźnionego masarza, którą pamiętam z dzieciństwa.ok 1,5 kg
białej kiełbasy najlepszej jakości (ja kupuję surową, nie parzoną)suszony
majeranekpapryka chilli w proszkuodrobina
olejuBlachę wysmaruj
olejem, ułóż w niej pęta
kiełbasy, oprósz
papryką chilli (wg ustania tylko tyle, na ile lubicie ją na ostro), posyp mocno
majerankiem i ponakłuwaj każde pętko widelcem, by
kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok 60 minut - podawaj na gorąco lub na zimno pokrojoną na mniejsze cząstki. Wyśmienicie smakuje z
chrzanem doprawionym tartym
jabłkiem.