Wykonanie
Jeden z najprostszych przepisów na blogu. Klasyczny smak
białej kiełbasy, która musi być dobrej jakości. Swoją kupiłam na warszawskim targowisku pod Halą Mirowską od poleconego sprzedawcy, zresztą kupowałam tam już wcześniej
jagnięcinę oraz
cielęcinę i
mięso było bardzo dobrej jakości. Cena
kiełbasy wyższa od przeciętnej (22 zł/kg), ale warto. Po upieczeniu czuć było, że w składzie jest najprawdziwsze
mięso, a nie jakaś jego namiastka.
Kiełbasa świetnie sprawdza się na wielkanocnym
stole. Można jeść też na zimno. Zwróćcie uwagę na
chrzan. Jest świetny i tak samo prosty jak
kiełbasa.
Chrzan wymieszany z drobno startym
jabłkiem w proporcji pół na pół jest rewelacyjny nie tylko do tej
kiełbasy, ale w ogóle na Wielkanoc. Przepis podpatrzony na blogu Chillibite.plSkładniki:1,5 kg surowej
białej kiełbasy najlepszej jakościsuszony
majeranekpapryka chilli w proszku2 łyżki
olejuWykonanie:Blachę wysmarować
olejem, ułożyć w niej pęta
kiełbasy, oprószyć
papryką chilli (wg uznania - tylko tyle, na ile lubicie ją na ostro), posypać szczodrze
majerankiem i ponakłuwać każde pętko widelcem, by
kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 60 minut (piekłam krócej). Podawać na gorąco lub na zimno pokrojoną na mniejsze cząstki. Wyśmienicie smakuje z
chrzanem doprawionym tartym
jabłkiem.