ßßß Cookit - przepis na Domowa szynka na kanapki

Domowa szynka na kanapki

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę pyszną wędlinę dostałam od mojej mamy (w jej przepiśniku znajduje się wiele ciekawych dań). Sposób jej wykonania jest banalnie prosty.
Przygotowywanie wyrobów mięsnych w domu ma wiele zalet. Po pierwsze to my sami decydujemy co do niej dodamy, dzięki czemu nie będzie posiadała niepożądanych substancji.
Po drugie (moim zdaniem) jest o wiele smaczniejsza niż te zakupione w sklepach, a po trzecie przygotowywanie czegoś zdrowego samemu sprawia ogromną radość !
Tę pieczeń można wykorzystać jako mięso do kanapek lub do II dania.
Składniki:
Szynka - 1 kg w jednym kawałku
Sól czosnkowa- około 2-3 łyżeczek
Papryka- łyżeczka
Majeranek- 1-2 łyżeczki
Olej-ok. 60 ml
Przepis:
Szynkę natrzeć przyprawami, polać olejem i zostawić na noc/dzień w lodówce. Przewrócić na drugą stronę 1-2 razy. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
Ps: By była bardziej soczysta należy podlewać ją wodą w czasie pieczenia.
Kawałek szynki dostarcza :
B-6,8g T-1 , 4 g W- 4,4g E- 55 , 5 kcal WW- 0 , 5
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2016/04/domowa-szynka-na-kanapki.html