Wykonanie
Przepis na tę pyszną
wędlinę dostałam od mojej mamy (w jej przepiśniku znajduje się wiele ciekawych dań). Sposób jej wykonania jest banalnie prosty.Przygotowywanie
wyrobów mięsnych w domu ma wiele zalet. Po pierwsze to my sami decydujemy co do niej dodamy, dzięki
czemu nie będzie posiadała niepożądanych substancji.Po drugie (moim zdaniem) jest o wiele smaczniejsza niż te zakupione w sklepach, a po trzecie przygotowywanie czegoś zdrowego samemu sprawia ogromną radość !Tę pieczeń można wykorzystać jako
mięso do kanapek lub do II dania.Składniki:
Szynka - 1 kg w jednym kawałku
Sól czosnkowa- około 2-3 łyżeczek
Papryka- łyżeczka
Majeranek- 1-2 łyżeczki
Olej-ok. 60 mlPrzepis:
Szynkę natrzeć
przyprawami, polać
olejem i zostawić na noc/dzień w lodówce. Przewrócić na drugą stronę 1-2
razy. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.Ps: By była bardziej soczysta należy podlewać ją
wodą w czasie pieczenia.Kawałek
szynki dostarcza :B-6,8g T-1 , 4 g W- 4,4g E- 55 , 5 kcal WW- 0 , 5