Wykonanie
Gęsina to
mięso kojarzone głównie z 11 listopada. Jako, że nie występuje na
stole zbyt często nadal jest
mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu. Z tego też powodu będzie mile widziana w czasie Bożego Narodzenia. Można upiec całą
gęś, u mnie jednak to się nie sprawdza, dlatego piekę same uda. Moczone w solance, posypane ulubionymi
ziołami i pieczone w niezbyt wysokiej temperaturze są wspaniałym świątecznym daniem. Bardzo polecam.
Składniki:2 gęsie uda2 łyżki
solimajeranekolej2 łyżki
soli rozpuścić w 4 litrach
wody. Włożyć uda i odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie osuszyć uda, spryskać
oliwą i natrzeć
majerankiem. Ponownie odstawić na 3-4 godziny. Przełożyć uda do gęsiarki lub zwykłej brytfanki (wtedy przykryć folią) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1 godziny, następnie zdjąć przykrycie, można zwiększyć nieco temperaturę do 180 i piec, żeby
mięso się zrumieniło (ja piekłam jescze około 20 min).Smacznego:)