Wykonanie
Kotlety
sojowe to nie tylko gotowce. Dużo lepsze można zrobić samemu. Te opisane poniżej są dziełem mojego narzeczonego. Obawiam się że utraciłam tytuł ,,Mistrza kotleta". No ale wszystko pozostaje w rodzinie :)Składniki:1/2 kg ziarna soiok. 1/2 słoiczka koncentratu
grzybowego3 średniej wielkości
cebuleolejmajeraneksólWykonanie:Namoczoną poprzedniego dnia
soję gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni, a konkretniej to na
oleju.Ugotowaną
soję mielimy w maszynce do ziarenek i warzyw potocznie nazywaną ,,do
mięsa".Zmieloną
soję mieszamy z koncentratem
grzybowym, podsmażoną
cebulką i
przyprawami. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko je rozpłaszczamy.Nasze kotleciki kładziemy na blaszce wysmarowanej
olejem i podsypanej tartym
pieczywem zwanym
tartą bułką. Chociaż wątpię, by ktoś to
pieczywo tarł. Może lepiej nie wnikać.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C na około 20 min.Wyśmienicie sprawdzają się w klasycznym zestawie obiadowym ,,pyry, kotlet, surówka".