Wykonanie
Znów chciałabym Wam zaproponować ciasto idealne na środę. No dobrze, na weekend oczywiście też, ale gdy jest nieco więcej czasu można kombinować z nieco bardziej czaso- lub pracochłonnymi wypiekami. A środa to cudowny dzień tygodnia, gdy już połowa pracującego tygodnia minęła, a perspektywa szybkiego czwartku i ulubionego piątku cieszy bardzo. Środa też zasługuje na ciasto - pyszne, szybkie, niekłopotliwe. Gotowe w 30 minut i niemożebnie pyszne. Co powiecie na wyśmienitą, cudownie kruchą tartę z
czekoladą i
gruszką ? Jest tak pyszna, że musicie ją upiec!
Środa, pyszne ciasto, trochę faaajnej, ciepłej muzyki i od można sobie wyobrazić, że już tuż tuż wiosna. A Do wiosny już tylko miesiąc! 30 dni, czyż nie cudownie? A kiedy wiosna jest na Islandii? Środa, pyszne ciasto, trochę faaajnej, ciepłej muzyki i od można sobie wyobrazić, że już tuż tuż wiosna. A Do wiosny już tylko miesiąc! 30 dni, czyż nie cudownie? A kiedy wiosna jest na Islandii? Posłuchajcie islandzkiej wokalistki Emiliany Torrini w "Wednesday's
Child" - i weekend i wiosna wydadzą się znacznie bliżej :)Koniecznie upieczcie tę tartę, jest tak szybka, tak prosta i tak doskonale krucha, że zakochacie się w i będziecie piec ja w różnych wariacjach. promis! Przepis na środowe ciasto podaję już dziś - kupcie po pracy składniki, żeby we środę już nie było wymówek :)
Przepis na bardzo kruche ciasto użyte w tej tarcie podpowiadałam już na blogu wiele
razy, jest naprawdę wyśmienite. Z tego samego ciasta zrobicie rustykalną szarlotkę z
jabłkami, o której
pisałam ostatnio. Można ją piec w setkach wariacji, co Wam akurat fantazja podpowie - najważniejsze, że smaku tego kruchego ciasta nie sposób zapomnieć. A już
gruszki i
czekolada, to mariaż wręcz idealny!Jeśli zrobicie podwójną ilość ciasta, można jednocześnie upiec dwie tarty - tę
jabłkową z
cynamonem i
orzechami oraz
gruszkową z
czekoladą. A wtedy to już będzie opcja full wypas na weekend :)200g
mąki krupczatki40g
cukru pudru100
masła1
żółtko1 łyżka
śmietany 18%białko z
jajka (do smarowania ciasta)150g
śmietany kremówki 30 lub 36%150g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)2 łyżki
cukru demerara1 łyżka
masła2 twarde
gruszki1 łyżka
cukru demerara
Mąkę,
cukier puder i
masło przesiekaj szybko, dodaj
żółtko i
śmietanę i wyrób na spójne ciasto. Wstaw ciasto na 10 minut do zamrażarki.
Śmietanę zagotuj w rondlu razem z
cukrem, wymieszaj i zestaw z ognia. Dodaj połamaną na cząstki
czekoladę i po chwili dokładnie rozmieszaj, aż powstanie gładka masa czekoladowa. Wmieszaj do niej
masło i odstaw do przestudzenia.
Gruszki umyj (możesz je obrać lub pozostawić w skórce), przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na równe plasterki - w 10 sekund całą tę pracę zrobisz z krajaczem od
jabłek, o którym
pisałam ostatnio. Posyp
gruszki łyżką
cukry demerara i odstaw na kilka minut.Zimne ciasto rozwałkuj na omączonym blacie na grubość ok 1cm. Możesz
ciastem wylepić tartownicę - wówczas dosłownie o kilka milimetrów wyżej unieś boki ciasta. Jeśli nie posiadasz tartownicy, ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrób fantazyjny brzeg używając kciuka i palca wskazującego. Pamiętaj o lekkim podniesieniu brzegów. Na cieście ułóż cząstki
gruszek i wstaw na ok 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.Wystudzone ciasto polej letnią
czekoladą pozostawiając wystające
gruszki i pilnując by
czekolada nie wylała się poza rant. Wstaw tartę na ok 20 min do lodówki. Krój ciasto po zastygnięciu
czekolady. Pycha!