ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z czekoladą i gruszką

Krucha tarta z czekoladą i gruszką

nazwa

Wykonanie

Znów chciałabym Wam zaproponować ciasto idealne na środę. No dobrze, na weekend oczywiście też, ale gdy jest nieco więcej czasu można kombinować z nieco bardziej czaso- lub pracochłonnymi wypiekami. A środa to cudowny dzień tygodnia, gdy już połowa pracującego tygodnia minęła, a perspektywa szybkiego czwartku i ulubionego piątku cieszy bardzo. Środa też zasługuje na ciasto - pyszne, szybkie, niekłopotliwe. Gotowe w 30 minut i niemożebnie pyszne. Co powiecie na wyśmienitą, cudownie kruchą tartę z czekoladą i gruszką ? Jest tak pyszna, że musicie ją upiec!
Środa, pyszne ciasto, trochę faaajnej, ciepłej muzyki i od można sobie wyobrazić, że już tuż tuż wiosna. A Do wiosny już tylko miesiąc! 30 dni, czyż nie cudownie? A kiedy wiosna jest na Islandii? Środa, pyszne ciasto, trochę faaajnej, ciepłej muzyki i od można sobie wyobrazić, że już tuż tuż wiosna. A Do wiosny już tylko miesiąc! 30 dni, czyż nie cudownie? A kiedy wiosna jest na Islandii? Posłuchajcie islandzkiej wokalistki Emiliany Torrini w "Wednesday's Child" - i weekend i wiosna wydadzą się znacznie bliżej :)
Koniecznie upieczcie tę tartę, jest tak szybka, tak prosta i tak doskonale krucha, że zakochacie się w i będziecie piec ja w różnych wariacjach. promis! Przepis na środowe ciasto podaję już dziś - kupcie po pracy składniki, żeby we środę już nie było wymówek :)
Przepis na bardzo kruche ciasto użyte w tej tarcie podpowiadałam już na blogu wiele razy, jest naprawdę wyśmienite. Z tego samego ciasta zrobicie rustykalną szarlotkę z jabłkami, o której pisałam ostatnio. Można ją piec w setkach wariacji, co Wam akurat fantazja podpowie - najważniejsze, że smaku tego kruchego ciasta nie sposób zapomnieć. A już gruszki i czekolada, to mariaż wręcz idealny!
Jeśli zrobicie podwójną ilość ciasta, można jednocześnie upiec dwie tarty - tę jabłkową z cynamonem i orzechami oraz gruszkową z czekoladą. A wtedy to już będzie opcja full wypas na weekend :)
200g mąki krupczatki
40g cukru pudru
100 masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
białko z jajka (do smarowania ciasta)
150g śmietany kremówki 30 lub 36%
150g gorzkiej czekolady (70% kakao)
2 łyżki cukru demerara
1 łyżka masła
2 twarde gruszki
1 łyżka cukru demerara
Mąkę, cukier puder i masło przesiekaj szybko, dodaj żółtko i śmietanę i wyrób na spójne ciasto. Wstaw ciasto na 10 minut do zamrażarki.
Śmietanę zagotuj w rondlu razem z cukrem, wymieszaj i zestaw z ognia. Dodaj połamaną na cząstki czekoladę i po chwili dokładnie rozmieszaj, aż powstanie gładka masa czekoladowa. Wmieszaj do niej masło i odstaw do przestudzenia.
Gruszki umyj (możesz je obrać lub pozostawić w skórce), przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na równe plasterki - w 10 sekund całą tę pracę zrobisz z krajaczem od jabłek, o którym pisałam ostatnio. Posyp gruszki łyżką cukry demerara i odstaw na kilka minut.
Zimne ciasto rozwałkuj na omączonym blacie na grubość ok 1cm. Możesz ciastem wylepić tartownicę - wówczas dosłownie o kilka milimetrów wyżej unieś boki ciasta. Jeśli nie posiadasz tartownicy, ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrób fantazyjny brzeg używając kciuka i palca wskazującego. Pamiętaj o lekkim podniesieniu brzegów. Na cieście ułóż cząstki gruszek i wstaw na ok 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Wystudzone ciasto polej letnią czekoladą pozostawiając wystające gruszki i pilnując by czekolada nie wylała się poza rant. Wstaw tartę na ok 20 min do lodówki. Krój ciasto po zastygnięciu czekolady. Pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/02/kruchy-placek-z-gruszka-i-czekolada.html