ßßß
Składniki:- 100 g mąki- 50 g kakao- 175 g masła- 75 g cukru pudru- 1 kg tłustego twarogu z wiaderka- 4 jaja- 1 szklanka cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 tabliczka mlecznej czekolady- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady- 1 łyżka masłaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy czekoladowy kruchy spód pod nasz sernik.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, dodajemy 175 g zimnego masła pokrojonego w kostkę i cukier puder i wyrabiamy kruche ciasto.Gdy ciasto będzie jednolite rozwałkowujemy je na okrągły placek i wykładamy na okrągłą blachę tortową do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia.Teraz możemy przygotować sam sernik.Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę wstawiamy na chwilę do lodówki.Następnie ucieramy żółtka z cukrem.Do utartych żółtek dodajemy twaróg i mąkę ziemniaczaną i wszystko razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę serową wykładamy na upieczony i ostygnięty spód.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy od 90 do nawet 120 minut. Stopień upieczenia sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem.Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i dajemy sernikowi odpocząć w zamkniętym piekarniku około 10 minut.Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do wystygnięcia.Gdy sernik wystygnie możemy polać go polewą czekoladową.W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i zdejmujemy rondel z ognia.Dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką i mieszamy, aż składniki się połączą.Tak przygotowaną polewę rozsmarowujemy równomiernie na serniku.Smacznego!