Wykonanie
Uwielbiam serniki! Najbardziej te pieczone, choć sernikiem na zimno też nie pogardzę.W zeszłym roku opublikowałem przepis na ciężki sernik z własnoręcznie mielonego
twarogu .Dziś chciałbym przedstawić Wam nową wersję sernika, czyli puszysty sernik na kruchym
czekoladowym spodzie.Sernik z tego przepisu wyszedł bardzo lekki i puszysty. Dodatek
czekolady sprawił, że nie sposób było mu się oprzeć i zniknął w przeciągu kilku godzin. Polecam wszystkim miłośnikom serników i nie tylko!
Składniki:- 100 g
mąki- 50 g
kakao- 175 g
masła- 75 g
cukru pudru- 1 kg tłustego
twarogu z wiaderka- 4
jaja- 1 szklanka
cukru- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 tabliczka
mlecznej czekolady- 0,5 tabliczki
gorzkiej czekolady- 1 łyżka
masłaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy
czekoladowy kruchy spód pod nasz sernik.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Na stolnicę wysypujemy
mąkę,
kakao, dodajemy 175 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę i
cukier puder i wyrabiamy kruche ciasto.Gdy ciasto będzie jednolite rozwałkowujemy je na okrągły placek i wykładamy na okrągłą blachę
tortową do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia.Teraz możemy przygotować sam sernik.Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.Oddzielamy
żółtka od
białek.Z
białek ubijamy pianę ze szczyptą
soli. Ubitą pianę wstawiamy na chwilę do lodówki.Następnie ucieramy
żółtka z
cukrem.Do utartych
żółtek dodajemy
twaróg i
mąkę ziemniaczaną i wszystko razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z
białek i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę
serową wykładamy na upieczony i ostygnięty spód.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy od 90 do nawet 120 minut. Stopień upieczenia sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem.Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i dajemy sernikowi odpocząć w zamkniętym piekarniku około 10 minut.Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do wystygnięcia.Gdy sernik wystygnie możemy polać go
polewą czekoladową.W rondelku rozgrzewamy łyżkę
masła i zdejmujemy rondel z ognia.Dodajemy pokruszoną
czekoladę mleczną i gorzką i mieszamy, aż składniki się połączą.Tak przygotowaną polewę rozsmarowujemy równomiernie na serniku.Smacznego!