Wykonanie
Po kilku ostatnich udanych podejściach do kruchego ciasta postanowiłem wykonać je raz jeszcze. Jednak tym razem w wersji czekoladowej. Nawet bardzo czekoladowej, bo zamiast klasycznego kremy, wypełnieniem tarty stał się
czekoladowy ganasz. Całość dopełniają delikatne
gruszki gotowane w czerwonym
wytrawnym winie, które nadają niepowtarzalnego smaku i jednocześnie uroku. Jesień pełna gębą.
ciasto:200 g
mąki40 g
cukru pudru150 g
masła30 g
kakao2
żółtkaSuche składniki umieścić w misie miksera, dodać
masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę rozcierając składniki o ścianki naczynia. Dodać
żółtka i ucierać przez chwilę mikserem z hakami, a następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 15-20 minut. Ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, nawinąć na wałek i przenieść na formę do tarty o średnicy 20 cm (posmarowaną
masłem). Placek docisnąć do blaszki usuwając powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać nakłucia w cieście i wstawić do zamrażarki na 10 minut. Następnie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową i wyłożyć fasolą/grochem lub specjalnymi kulkami do obciążania. Piec w 200 ° C przez 10 minut. Usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
gruszki:2 szklanki czerwonego
wytrawnego wina100 g
cukru1
laska wanilii4
gruszkiOwoce obrać ze skórki, podzielić na 8 klinów każdy i usunąć gniazda nasienne.
Wino,
cukier oraz
wanilię umieścić w rondlu, podgrzewać do rozpuszczenia
cukru i doprowadzić do wrzenia. Do
syropu dodać
gruszki, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Wyjąć na talerz i odstawić do wystudzenia.polewa:150 g
gorzkiej czekolady200 ml kremówki 36%50 ml
rumu2
jajkaCzekoladę oraz kremówkę umieścić w rondelku i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia
czekolady. Odstawić do wystudzenia. Do otrzymanej masy dodać
rum oraz
jajka, dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego i piec w 150 ° C przez 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Gotową polewę wylać na kruchy spód. Ciasto udekorować przygotowanymi wcześniej
gruszkami i polać
syropem z gotowanych
owoców; podawać.Smacznego! :)