ßßß Cookit - przepis na czekoladowa tarta z gruszkami w czerwonym winie

czekoladowa tarta z gruszkami w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Po kilku ostatnich udanych podejściach do kruchego ciasta postanowiłem wykonać je raz jeszcze. Jednak tym razem w wersji czekoladowej. Nawet bardzo czekoladowej, bo zamiast klasycznego kremy, wypełnieniem tarty stał się czekoladowy ganasz. Całość dopełniają delikatne gruszki gotowane w czerwonym wytrawnym winie, które nadają niepowtarzalnego smaku i jednocześnie uroku. Jesień pełna gębą.
ciasto:
200 g mąki
40 g cukru pudru
150 g masła
30 g kakao
2 żółtka
Suche składniki umieścić w misie miksera, dodać masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę rozcierając składniki o ścianki naczynia. Dodać żółtka i ucierać przez chwilę mikserem z hakami, a następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 15-20 minut. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, nawinąć na wałek i przenieść na formę do tarty o średnicy 20 cm (posmarowaną masłem). Placek docisnąć do blaszki usuwając powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać nakłucia w cieście i wstawić do zamrażarki na 10 minut. Następnie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową i wyłożyć fasolą/grochem lub specjalnymi kulkami do obciążania. Piec w 200 ° C przez 10 minut. Usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
gruszki:
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
100 g cukru
1 laska wanilii
4 gruszki
Owoce obrać ze skórki, podzielić na 8 klinów każdy i usunąć gniazda nasienne. Wino, cukier oraz wanilię umieścić w rondlu, podgrzewać do rozpuszczenia cukru i doprowadzić do wrzenia. Do syropu dodać gruszki, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Wyjąć na talerz i odstawić do wystudzenia.
polewa:
150 g gorzkiej czekolady
200 ml kremówki 36%
50 ml rumu
2 jajka
Czekoladę oraz kremówkę umieścić w rondelku i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do wystudzenia. Do otrzymanej masy dodać rum oraz jajka, dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego i piec w 150 ° C przez 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Gotową polewę wylać na kruchy spód. Ciasto udekorować przygotowanymi wcześniej gruszkami i polać syropem z gotowanych owoców; podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/09/czekoladowa-tarta-z-gruszkami-w.html