Wykonanie
W
sumie banalna rzecz, ale przepisów na nie jest pewnie tak dużo, jak kuchni, w których je smażono. W wielu domach robi się je „na oko”. I takie zawsze były też nasze domowe, chrupiące naleśniki . Zawijało się w nie prawie wszystko – obowiązkowo zatem były z
serem i
rodzynkami na słodko, czasem podawane z
bitą śmietaną i
czekoladą. Ale najpierw podstawa – czyli przepis na udany naleśnik . Voila...
Weekendowe poranki są u nas niespieszne. W kuchni rodzinna krzątanina, gra ulubiona muzyka. Spokój... Posłuchajcie
Brandi Carlile "What Can I Say" ...Te dni, gdy na śniadanie podaję naleśniki z definicji zaczynają się wolniej, łagodniej, spokojniej. Dzieciaki ustawiają na
stole ulubione dodatki - domowe
dżemy,
miód. Przygotowują
bitą śmietanę i sos
czekoladowy do polewania. Część naleśników podaję bez niczego - zawijamy w nie
owoce, smarujemy
dżemem, czy
konfiturą. Część jednak obowiązkowo jest ze słodkim
twarogiem. U nas zawija się je "w krokiet", podsmażam je na
maśle, podaję jeszcze gorące. Już na talerzu na wierzch idzie
bita śmietana i sos
czekoladowy. Małe
śniadaniowe rytuały...
Nigdy nie smażę naleśników "na jedno śniadanie". Może też i z tego powodu nie są u nas codziennym, czy nawet coweekendowym śniadaniem. Zazwyczaj robię je z podwójnej porcji ciasta, czasami zamrażam, by
mieć gotowe na kolejne śniadanie, czasami robię z nich słodki tort naleśnikowy, na większe imprezy składam je w wytrawny tort. Moje ukochane naleśniki, tym razem w wersji klasycznej, czyli cienkiej.Naleśniki idealne na ok. 22 szt4 duże
jajka600g
mleka150g
wody gazowanej40g
oleju1 łyżeczka
cukru pudru1 płaska łyżeczka
soli400g
mąkiolej do spryskiwania patelniWymieszaj mikserem
jajka,
mleko,
olej,
cukier i
sól, dodawaj po łyżce przesianą
mąkę wciąż miksując. Powoli dolewaj
wodę do uzyskania lejącego się dość rzadkiego ciasta. Dokładnie zmiksowane ciasto odstaw na ok. 20-25 min.Po tym czasie dobrze rozgrzej patelnię o śr. 24 cm (można używać z tzw „red spot” czyli czerwonym środkiem, które zmienia kolor, gdy patelnia jest już mocno gorąca). Spryskaj lekko patelnię
olejem i wylewaj ok. 80-90ml ciasta naleśnikowego rozlewając je równomiernie na całym dnie. Smaż na średnim ogniu kilka minut aż wierzch naleśnika będzie już suchy. Jeśli smażysz naleśniki pierwszy raz, zdejmuj je z patelni używając teflonowej wąskiej
łopatki do naleśników. Gdy już ręka będzie wprawniejsza, możesz je obracać przez podrzucenie w górę. Na drugiej stronie smaż dosłownie ok. 1 minuty i zsuwaj na głęboki talerz obrócony dnem do góry. Przygotowany wcześniej dowolny farsz zawijaj w naleśniki, gdy już będą całkiem przestudzone.My najbardziej lubimy z
serem,
śmietaną,
wanilią i
cukrem trzcinowym. A na wierzchu z
bitą śmietaną i polane
czekoladą. To się nazywa niedzielne śniadanie!Uwaga - zawsze zakładam, że pierwszy naleśnik będzie nieudany. Chyba taka uroda naleśników, chociaz w miarę częstego ćwiczenia, nawet pierwsze zdarzają się ok. Jednym z tricków, żeby naleśniki się nie rwały jest to, żeby patelnia była bardzo gorąca i tylko lekko spryskana
olejem.