Wykonanie
Odwiedziłam niedawno gospodarstwo ekologiczne pana Jabłońskiego w Rozalinie . Państwo Jabłońscy mają fantastyczną ofertę wszelakich warzyw i
ziół, które sprzedają na festynach ekologicznych i w niektórych sklepach w Warszawie. Do ogrodu kupiłam bujne i cudnie pachnące sadzonki
tymianku cytrynowego, ogromne
oregano,
rozmaryn,
tymianek srebrzysty i zwyczajny. W czerwcu ich oferta rozszerzy się o
siedem odmian
bazylii i kilka rodzajów
mięty. A latem będą pasiaste
bakłażany,
okra, kwiaty
cukinii...och... będzie pysznie!Przez te deszcze tak człowiek tęskni do słońca, że chociaż na talerzu chciałby je wyczarować! Do dzisiejszej
słonecznej sałaty kupiłam od Państwa Jabłońskich wszystkie warzywa liściaste. Najciekawsze to jadalna chryzantema i dwa rodzaje musztardowca. A kwiaty
czosnku niedźwiedziego są z ogrodu, bo niedawno też kupiłam sadzonki. Za rok mam nadzieję
mieć go wielką uprawę!To bardzie ciekawe połączenie smaków na talerzu - mocno soczyście i słodko od
owoców i
pomidorów plus słone
kapary, nutka
czosnku i
musztarda zaostrzająca całość. Bardzo to wszystko orzeźwiające :)
sporo
młodych liści:
rukolimusztardowca zielonegomusztardowca czerwonegojadalnej chryzantemykwiaty
czosnku niedźwiedziegogałązki
tymianku cytrynowegofilety z 1/2
pomarańczykilka słodkich
truskawekżółte
pomidorygarść
kaparów1/2 łyżeczki
musztardy ziarnistejkilka łyżek soku wyciśniętego z
pomarańczyłyżka
oliwy aromatyzowanej
czosnkiem i
chillisól morskaświeżo mielony
pieprzLiście musztardowca porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z
rukolą i chryzantemą. Dodaj plastry
pomidora,
truskawek i filety z
pomarańczy.W moździerzu utłucz na gładką pastę łyżkę listków
tymianku cytrynowego (bez łodyżek) i
musztardę. Dodaj
sok z cytryny i
oliwę i ucieraj, aż otrzymasz sos o konsystencji emulsji. Dopraw go lekko
solą.
Sałatę polej dressingiem, posyp
kaparami, listkami
tymianku i udekoruj kwiatami
czosnku niedźwiedziego.