ßßß Cookit - przepis na Słoneczna sałata z musztardowcem, chryzantemą i kwiatami czosnku niedźwiedziego

Słoneczna sałata z musztardowcem, chryzantemą i kwiatami czosnku niedźwiedziego

nazwa

Wykonanie

Odwiedziłam niedawno gospodarstwo ekologiczne pana Jabłońskiego w Rozalinie . Państwo Jabłońscy mają fantastyczną ofertę wszelakich warzyw i ziół, które sprzedają na festynach ekologicznych i w niektórych sklepach w Warszawie. Do ogrodu kupiłam bujne i cudnie pachnące sadzonki tymianku cytrynowego, ogromne oregano, rozmaryn, tymianek srebrzysty i zwyczajny. W czerwcu ich oferta rozszerzy się o siedem odmian bazylii i kilka rodzajów mięty. A latem będą pasiaste bakłażany, okra, kwiaty cukinii...och... będzie pysznie!
Przez te deszcze tak człowiek tęskni do słońca, że chociaż na talerzu chciałby je wyczarować! Do dzisiejszej słonecznej sałaty kupiłam od Państwa Jabłońskich wszystkie warzywa liściaste. Najciekawsze to jadalna chryzantema i dwa rodzaje musztardowca. A kwiaty czosnku niedźwiedziego są z ogrodu, bo niedawno też kupiłam sadzonki. Za rok mam nadzieję mieć go wielką uprawę!
To bardzie ciekawe połączenie smaków na talerzu - mocno soczyście i słodko od owoców i pomidorów plus słone kapary, nutka czosnku i musztarda zaostrzająca całość. Bardzo to wszystko orzeźwiające :)
sporo młodych liści:
rukoli
musztardowca zielonego
musztardowca czerwonego
jadalnej chryzantemy
kwiaty czosnku niedźwiedziego
gałązki tymianku cytrynowego
filety z 1/2 pomarańczy
kilka słodkich truskawek
żółte pomidory
garść kaparów
1/2 łyżeczki musztardy ziarnistej
kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
łyżka oliwy aromatyzowanej czosnkiem i chilli
sól morska
świeżo mielony pieprz
Liście musztardowca porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z rukolą i chryzantemą. Dodaj plastry pomidora, truskawek i filety z pomarańczy.
W moździerzu utłucz na gładką pastę łyżkę listków tymianku cytrynowego (bez łodyżek) i musztardę. Dodaj sok z cytryny i oliwę i ucieraj, aż otrzymasz sos o konsystencji emulsji. Dopraw go lekko solą.
Sałatę polej dressingiem, posyp kaparami, listkami tymianku i udekoruj kwiatami czosnku niedźwiedziego.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/01/soneczna-saata-z-musztardowcem.html