Wykonanie
Po dłuższej przerwie spowodowanej wakacyjnym wyjazdem, a następnie długim czasem dochodzenia do siebie po urlopie, wracam do gotowania. Jesień to taka piękna
pora, kiedy chce się mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny
makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam:
Składniki :200g spaghetti (w oryginale bucatini)1-2 ząbki
czosnku1 duża
papryczka chili2 fileciki anchovy200g
pomidorków wiśniowychpuszka
tuńczyka w oleju (180g)1 łyżka drobnych
kaparówsok z połowy
cytryny100g
rukolisól,
pieprzoliwa z oliwekPrzygotowanie :
Makaron ugotować al dente.Na patelni rozgrzać nieco
oliwy, najlepiej z
tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki
czosnek,
papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć po czym dodać
kapary i poprzekrawane na pół
pomidorki. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać
makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, w razie potrzeby podlać niewielka ilością
wody od gotowania
makaronu. Dodać rozdrobnionego
tuńczyka i wszystko obficie skropić
sokiem z cytryny. Dodać większą cześć
rukoli, zostawić kilka listków do dekoracji, doprawić
solą i
pieprzem, odrobiną
oliwy i natychmiast podawać.
Smacznego !