ßßß Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Po dłuższej przerwie spowodowanej wakacyjnym wyjazdem, a następnie długim czasem dochodzenia do siebie po urlopie, wracam do gotowania. Jesień to taka piękna pora, kiedy chce się mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam:
Składniki :
200g spaghetti (w oryginale bucatini)
1-2 ząbki czosnku
1 duża papryczka chili
2 fileciki anchovy
200g pomidorków wiśniowych
puszka tuńczyka w oleju (180g)
1 łyżka drobnych kaparów
sok z połowy cytryny
100g rukoli
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć po czym dodać kapary i poprzekrawane na pół pomidorki. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, w razie potrzeby podlać niewielka ilością wody od gotowania makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i wszystko obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać większą cześć rukoli, zostawić kilka listków do dekoracji, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oliwy i natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/10/makaron-z-tunczykiem-i-pomidorkami.html