ßßß Cookit - przepis na Sernik z makowcem

Sernik z makowcem

nazwa

Wykonanie

Nalepiej i najchętniej kucharzy mi się w kuchni kiedy za oknem zawierucha. Zapachy rozchodzące się po całym domu sprawiają, że mieszkanko jest ciepłe i przytulne – takie rodzinne.
W taki właśnie sposób powstał kolejny przepis. Sero-makowiec marzył mi się od dawna. Jest to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Oczywiście u mnie tylko w wersji bez serowej i bez jajecznej.
Składniki:
Masa makowa
1 szklanka maku
1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowe)
szczypta soli
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka agaru
3-4 łyżki cukru brązowego lub innego
3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej kaszy jaglanej na mleku
Masa serowa:
1 1/2 szklanki migdałów
2 łyżki cytryny
szczypta soli
3-4 łyżki cukru brązowego lub innego
1 szklanka mleka
1 łyżeczka agaru
Wykonanie:
Masa serowa
1. Migdały mozczymy w wodzie przez ok. 12 godzin. Obieramy ze skórki. Miksujemy w robocie kuchennym z cukrem.
2. Mleko gotujemy z agarem i wlewamy do zmiksowanych migdałów, dodajemy resztę składników i wszystko dokłanie miksujemy.
Masa makowa:
1. Mak zmielić w maszyce do kawy lub w blenderze, jeżeli ma opcję mielenia ziarna.
2. Zalać mlekiem i gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje dodać pod koniec gotowania agar i cukier oraz ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Potem wszystko miksujemy w w robocie kuchennym.
3. Tortownicę posmarować olejem i posypać zmielonymi na mąkę migdałami lub innymi orzechami.
4. Najpierw wylewamy masę makową a potem serową. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub więcej. Można polać polewą czekoladową.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/sernik-z-makowcem