Wykonanie
Pyszna delikatna, mięciuteńka przygotowana oczywiście z najpyszniejszymi
owocami pod słońcem - z
truskawkami :) Dzisiejszy wypiek jest efektem połączenia dwóch przepisów.... Masa to zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków, a
biszkopt to mój ulubiony przepis na roladę (klik). Całość wyszła bardzo pysznie, więc dziele się z
Wami i baaardzo Wam polecam :)Składniki:3
jajka5 łyżek wrzątkuszczypta
soli150g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowgo (klik)100g
mąki tortowej50g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno z
solą. Następnie kolejno dodawać
żółtka i gorącą
wodę.
Mąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Następnie nie przerywając dodać
cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane
mąki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Blachę (34x36 tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i dokładnie równo rozprowadzić na całości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut w temp. 210 stopni. Podczas gdy
biszkopt się piecze przygotowujemy na blacie wilgotna ściereczkę, która równo rozkładamy . Posypujemy ją lekko
cukrem pudrem. Gdy
biszkopt się upiecze postępujemy szybko. Wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Teraz zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry). Zostawiamy w ściereczce do wystygnięcia.Składniki na krem:600g
truskawek (300g pokrojonych w kawałki+300g zmiksowanych)430g
śmietany kremówki4 łyżki
cukru pudru (lub więcej w zależności od
słodyczy truskawek)3 łyżki
żelatyny + 6 łyżek
wodyponadto:kilka łyżek wiórek
kokosowych do posypania2-3
truskawki do dekoracji
Żelatynę zalać 6 łyżkami
wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Żelatynę podgrzać w kąpieli
wodnej lub chwilkę w mikrofalówce. Dodać ją do zmiksowanych
truskawek i zmiksować raz jeszcze. Kilka łyżek musu
truskawkowego przełożyć do
śmietany i wymieszać, następnie dodać całość. Wymieszać. Odłożyć ok. 6 łyżek (ok 1 szkl. - to posłuży do posmarowania gotowej rolady z wierzchu), a do pozostałej części dodać pokrojone w kawałki
truskawki. Wstawić do lodówki na chwilkę by lekko stężał.Wystudzony
biszkopt posmarować kremem
truskawkowym i zwinąć roladę. Posmarować ją dokładnie wcześniej odłożonym kremem. Udekorować
truskawkami pokrojonymi w plastry i posypać wiórkami. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki celem schłodzenia. Smacznego :)