Wykonanie
Masa truskawkowa super smakuje z masą z
ajerkoniakiem :)
Składniki6 jajszklanka
mąkiszklanka
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
wodycukier waniliowyMasa truskawkowa:500 ml.
truskawek4 łyżki
cukrupół litra
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny1/3 szklanki wrzątkuMasa z
ajerkoniakiem:pół litra
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny100 -150 ml .
ajerkoniaku1/4 szklanki wrzątkuSposób przygotowania
BISZKOPT:
Białka ubić, dodać
cukier i
cukier waniliowy, ubijać, dodawać po jednym
żółtku i
wodę,
mąki wymieszać razem z
proszkiem do pieczenia i powoli dodać do ubitych jaj. Piec około 25-30 minut w 165*C. Po upieczeniu przekroić na pół.
Truskawki plus
cukier zmiksować.
Śmietanę plus
cukier puder ubić dodać
truskawki.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać, jeszcze ciepłą (nie gorącą)
żelatynę wlać do masy truskawkowej. Przełożyć
biszkopt, włożyć do lodówki.Przygotować masę z
ajerkoniakiem:
Śmietanę plus
cukier puder ubić, wlać
ajerkoniak i rozpuszczoną
żelatynę, masę wyłożyć na wierzch placka, udekorować
truskawkami, posypać wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Przed podaniem każdą porcję polać
ajerkoniakiem.RadaDo masy można użyć
jagód leśnych albo
jagody amerykańskiej , mogą to być
owoce mrożone.