ßßß Cookit - przepis na Placek truskawkowy z ajerkoniakiem

Placek truskawkowy z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

Masa truskawkowa super smakuje z masą z ajerkoniakiem :)
Składniki
6 jaj
szklanka mąki
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wody
cukier waniliowy
Masa truskawkowa:
500 ml. truskawek
4 łyżki cukru
pół litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
Masa z ajerkoniakiem:
pół litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
100 -150 ml . ajerkoniaku
1/4 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać, dodawać po jednym żółtku i wodę, mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do ubitych jaj. Piec około 25-30 minut w 165*C. Po upieczeniu przekroić na pół.
Truskawki plus cukier zmiksować. Śmietanę plus cukier puder ubić dodać truskawki. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać, jeszcze ciepłą (nie gorącą) żelatynę wlać do masy truskawkowej. Przełożyć biszkopt, włożyć do lodówki.
Przygotować masę z ajerkoniakiem: Śmietanę plus cukier puder ubić, wlać ajerkoniak i rozpuszczoną żelatynę, masę wyłożyć na wierzch placka, udekorować truskawkami, posypać wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.
Rada
Do masy można użyć jagód leśnych albo jagody amerykańskiej , mogą to być owoce mrożone.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/placek-truskawkowy-z-ajerkoniakiem