Wykonanie
Straszne zaległości mi się zrobiły na blogu... Postów oczekujących w kolejce do opublikowania przybywa, a czasu na ich napisanie jak na lekarstwo.... Dzisiaj zatem szybciutko.... Na życzenie moich dzieci -
mięsko z sosikiem :) Planowane było inaczej - miało być na kanapki dlatego robiłam troszkę nietypowo - najpierw upiekłam w rękawie, a
potem po zmianie
planów wylądowało w sosie ;) Jeśli decydujemy się od razu na danie obiadowe z powodzeniem można darować sobie pieczenie w piekarniku. Pysznie i baaardzo klasycznie :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki na
schab:ok. 1400g
schabu3/4 łyżeczki
czosnku granulowanego1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżka
soli1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki
kminku1 łyżka
masła2-3 łyżki gęsiego
smalcu100ml
bulionuSchab umyć i osuszyć. Obsmażyć na
maśle dokładnie z każdej strony.
Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi dokładnie
mięso. Odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie
schab włożyć do rękawa do pieczenia, Na wierzchu posmarować kawałkami gęsiego
smalcu. Do rękawa wlać
bulion i dobrze zamknąć zaciski.
Schab ułożyć w blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok. 1,5 godz. Wystudzić.Składniki na sos:1 litr
bulionu drobiowo-wołowego2 kulki jałowca2-3
ziela angielskie2
liście laurowe250ml
śmietany 12-18%1 łyżeczka
chrzanu (może być więcej jeśli lubicie ostrzejsze)1 łyżka
mąki pszennejsól,
pieprzUpieczony
schab pokroić w cienkie plastry. W rondlu zalać je
bulionem (lub częściowo wykorzystać sos z rękawa), dodać
jałowiec, ziela i liście. Dusić pod przykryciem 15-20 minut*. Po tym czasie wyjąć
mięso, dodać
chrzan,
śmietanę i
mąkę. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić i zagotować. Do sosu dodać
mięso. Podawać dowolnie. My najbardziej lubimy z puree ziemniaczanym i
buraczkami na zimno lub zasmażanymi (klik). Smacznego :)*Jeśli wcześniej nie mamy pieczonego
schabu w rękawie tylko surowy to należy go pokroić w plastry oprószyć
solą i obsmażyć z obydwu stron na
oleju. Zalać całość
wodą tak by mocno przykryła
mięso i gotować/dusić do miękkości (dodać
przyprawy które wykorzystalibyśmy do nacierania
mięsa, jednak w mniejszych proporcjach) Gdy będzie już gotowe zrobić sos (
bulion wówczas jest niepotrzebny - korzystamy z sosu w którym gotował się
schab).